Tarih

Şıh Camii: Savaşın Tanığı

Güncelleme: 15 Mayıs 2019

Cümle kapısı

Kahramanmaraş’ın Turan Mahallesinde, Bahtiyar Yokuşu mevkiindedir. Şıh(Şeyh) Hüseyin Camii ve Şıh Turan Camii olarak da bilinmektedir. Arşiv kayıtlarına göre Şeyh Hüseyin Dede tarafından yaptırıldığı için bu isimle anılır.

Camiinin inşa kitabesi ve vakfiyesi bulunmadığından kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Kullanılan malzeme, mimari özellikleri ve plan tipinden hareketle 17. yy ilk yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Caminin kuzey cephesinde minare kaidesini üzerinde h.1211/m.1796 tarihli onarım kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabeye göre daha önce mescit durumunda olan yapıya 1796 yılında minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür.

Cami, 14.85 x 8.57 m ebatlarında yatık dikdörtgen planlı harim, üç gözlü revaklı son cemaat yeri, tek şerefeli 21.67 m yüksekliğinde minare ve avludan oluşmaktadır.

Savaşın tanığı
Savaşın tanığı

Harim bölümü iki yönlü merkezi plana sahiptir. Merkezi hafif basık kubbeyle kapatılan caminin, sivri kemerlerle orta mekana açılan doğu ve batıda bulunan yan hacimleri beşik tonozlarla örtülüdür. Doğu tarafındaki hacimde 4.51 x 3.24 m ölçülerinde kadınlar mahfili bulunmaktadır. Harim kısmında süsleme olarak kubbe ortasındaki Şems motifi dikkat çeker. Bu motifin etrafında siyahla yazılmış İhlas suresi yer almaktadır.

Bağrında Top Mermisi Saklıyor

Cami minaresi Maraş Kurtuluş Harbi sırasında top mermileri ile tahrip edilmiştir. Bu mermilerden bir tanesi caminin minaresine isabet etmiş ve patlamamıştır. Abarabaşı Kilisesi’nden bir asır evvel ateş edilen ve Maraş’ın son yüzyılına tanıklık eden bu top mermisi hala saplandığı yerde durmaktadır. Bu özelliğiyle Kahramanmaraşlıların gönlünde Şıh Camii’nin ayrı bir yeri vardır.

Yakınlarda Neler Var

Şıh Camii’ne gelmişken, Kahramanmaraş’ın en eski sokaklarından biri olan Bahtiyar Yokuşu’nda tarihi konaklar arasında adımlamayı ihmal etmeyin. Yürüme mesafesinde ulaşabileceğiniz diğer dini yapılar arasında Çiçekli Camii, Divanlı Camii, Nuh Camii ve Kazancı Camii bulunmaktadır. Hamamlara meraklıysanız eğer tarihi Kuyucak Hamamı Şıh Camii ile aynı mahallede hala ilk günkü gibi hizmet vermeye devam etmektedir.

Ulaşım

Şıh Camii, Turan Mahallesi’nde Bahtiyar Yokuşu ile Şehit Şerbetçi Muharrem Sokak kesişiminde yer alır. Binek araç ve panelvanlar ile ulaşmak mümkündür. Dar sokaklar nedeniyle otobüsle ulaşmak mümkün değildir, minibüsler de çok zorlanacaktır. Kahramanmaraş tarihi kent merkezinde bulunan Ulu Camii‘den tarihi sokakları takip ederek 10 dakikada buraya ulaşmak mümkün.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

One thought on “Şıh Camii: Savaşın Tanığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir