Tarih

İlk Kurşun Anıtı

Güncelleme: 2 Eylül 2018

Takvim yaprakları 31 Ekim 1919’u gösteriyordu. 10 aydır kentte işgalci olarak bulunan İngilizler başlarına gelecekleri anlamış olacaklar ki; şehrin kontrolünü 2 gün önce Fransızlara terketmişlerdi. Fransızlar kentte iki günde diplomasiden uzak, başıbozuk tavırlarıyla halkın tepkisini çoktan çekmişlerdi.

Anıt İlk dikildiğinde -1977

O gün Fransız ve beraberlerinde getirdikleri Ermeni askerler devriye geziyorlar, yolda-yolakta rastladıkları Türklere olmadık hakaretler ediyorlardı. O esnada Tarihi Uzunoluk Hamam’ın dan İki Müslüman Türk Kadını çıkmıştı. Askerler kadınlara yaklaşarak “Burası Tüklerin değildir. Burada artık bu şekilde gezemezsiniz” diyerek kadınları rahatsız ederler. Olay yerine ilk yetişen Çakmakçı Sait isimli genç, askerlerin karşısında durur. Gözü dönmüş düşman hiç beklemez Çakmakçı Sait’i silahlarından çıkan kurşunla ağır şekilde yaralar. İşte tam o esnada Hamam’ın karşısındaki Sütçü dükkanında olaya şahit olan Sütçü İmam, “Bugün namus günüdür.” deyip tabancasını çeker ve ilk kurşunu düşmanın bağrına ateşler. İşgalci askerlerden biri ölmüş ikisi de ağır yaralanmıştır o gün. Türk Milletinin namus ve şerefine uzanmak istenen menfur eli daha orada kırıverir. Bu ilk kurşun, aynı zamanda, Maraş’ın kurtuluşunun müjdecisi olur.

İlk kurşundan 82 gün sonra 21 Ocak 1920’de Maraşlı topyekün düşmanla silahlı mücadeleye başlayacak ve 22 gün süren çatışmalar sonrasında düşmanı 12 Şubat 1920’de şehirden kovacaktır.

Sütçü İmam’ın anısı 1977’de Kıbrıs Meydanı’na dikilen İlk Kurşun anıtında yaşamaktadır.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir