Tarih

Maraş Ulu Camii

Güncelleme: 9 Eylül 2018

Kahramanmaraş Ulu Camii, vakıf kayıtlarına göre Dulkadiroğlu Hükümdarı Süleyman Bey tarafından 15. Yy’ın ortalarında inşa edilmiştir. Taç kapısındaki kitabeye göre ise 1501-1502 yıllarında Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından yenilenircesine tamir ettirilmiştir. Kahramanmaraş Ulu Camii bu nedenle Süleyman Bey Camii, Alaüddevle Camii adlarıyla da anılmaktadır.

Kaleden Ulu Camii Meydanı – 1920ler

Kahramanmaraş’ın tarihi kent merkezinde, kalenin güneyindeki geniş bir meydanda yer alan camii, şehrin en görünür kültürel miraslarından bir tanesidir. 18. Yy’ sonlarında itibaren kaleden çekilmiş tarihi fotoğrafların neredeyse tamamında Ulu Cami yer alır, şehirle birlikte camiinin zaman içinde geçirdiği dönüşüm bu fotoğraflarla sabittir.

19. yy ortalarında saat teknolojisinin gelişmesi ile birlikte avluda inşa edilen namaz vakitleri gösteren muvakkithane, muvakkithane ile benzer mimari dokuya sahip toprak damda bulunan 3 adet aydınlık feneri günümüze ulaşmamış olsa da tarihi fotoğraflarda yerlerini korumaktadırlar.

Kaleden Ulu Camii Meydanı – 2015

Tarihi çarşılar bölgesinde yer alan cami, gerek esnaf gerekse turistlerin ilgisi nedeniyle her vakit dolup taşmaktadır. Geniş avlusunda her daim sohbet edenleri, şadırvanlarda abdest alanları görebilirsiniz.

Temelinden alemine kadar tüm heybetiyle avluda yükselen minare tarih ve sanat tutkunlarını uzun süre seyre daldıracak detaylara sahiptir. Sekizgen, silindirik ve onikigen formda yükselen gövde, mukarnas kavsaralar, şerefe altında dizili seramik tabaklar, şerefedeki ahşap işçiliğin zerafeti minareyi ön plana çıkarmaktadır.

Eski fotoğraflar
Tekkeden Ulu Cami Meydanı – 1930’lar

Kesme taş ve ahşabın eşsiz uyumuyla inşa edilen caminin harim bölümü kuzey güney doğrultusunda 6 sıra üçlü sivri kemer ile sahınlara ayrılmıştır. Bu yönüyle Anadolu Selçuklu mimarisinden izler taşır.

Caminin avlu girişi, taç kapısı, minberi ve son cemaat yeri tavan kirişleri değişik dönemlerde tarihe ışık tutan kitabe ve yazılarla donatılmıştır. Eski yazıları okumayı bilenler de bu yazıların anlattıklarında zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaklardır.

Günümüze kadar birçok kez onarım geçiren ulu cami büyük oranda özgünlüğünü korumaktadır.

Ulaşım

Tarihi kent merkezinde, Kale ile Kapalı çarşı arasında yer alır. Neredeyse tüm dolmuşlar her iki yönde Ulu Caminin bulunduğu meydandan geçer. Özel araç ile gelecek olanlar bölgedeki yol kenarı açık otoparkları veya Arasa kapalı otoparkını kullanabilir.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir