Bahtiyar Yokuşu
Güncelleme: 20 Ağustos 2019
Kahramanmaraş’ın tarihi mahalleleri, Ahır Dağı eteğinde sıralanmış tepelere inşa edilmiş. Hal böyle olunca şehrin her yerinde dik rampalar ve zorlu yokuşlar bulunur. Turan Mahallesi’nde yer alan Bahtiyar Yokuşu bunların en bilineni.
Sivil Mimarinin Nadide Örnekleri
İsmini mahallede geçmiş dönemlerde yaşamış bir alimden alan Bahtiyar Yokuşu’nun her iki yakasında tarihe tanıklık eden evler bulunmaktadır. Bu evler, Maraş’ın deli poyrazını evin içine yönlendiren zikzaklı cumbaları, basık kemerli ve enikli kapıları, giyotin pencereleri ile kentin sivil mimarisinden izler taşır, temaşa edenleri geçmişe ister istemez geçmişe götürür. Bağrında sakladığı top mermisi ile kurtuluş savaşının tanığı Şıh Camii ve şehirdeki tarihi camiler arasında çifte şerefeli minareye sahip tek örnek olan Divanlı Camii tüm heybetiyle Bahtiyar Yokuşu’nda tarih meraklılarını bekliyor olacak.
Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmaları tamamlanarak tarihi kimliği ortaya çıkarılan Bahtiyar’a yolunuz düştüğünde, yokuşun her iki yanında sıralanan dar sokaklarda kent tarihine ilişkin bilinmeyenlerin sizi beklediği bir keşfe çıkmanızı da öneririz. Kaybolmayacağınıza eminiz. Bahtiyar olacaksınız.
Bahtiyar Yokuşu Nerede
Kurtuluş İlkokulu’ndan başlayıp tarihi kentin en yüksek tepelerinden birinde bulunan Divanlı’ya kadar uzanır. Şu anda tarihi dokusu dışında ziyaretçilere sunacağı herhangi bir etkinlik ve mekan bulunmayan Bahtiya Yokuşu’nda yakın zamanda, yeme-içme-eğlence mekanları ile konaklama tesislerinin birbiri ardına açılacağını tahmin ediyorum. Bunların ilk örneği de Divanlı Camii’nin yanındaki küçük konakta kurulma çalışmaları başlayan Maraş Araştırmaları Merkezi olacak.