Tarih

Sokağa Taşan Cumbalarıyla: Çiftaslan Konağı

Güncelleme: 14 Eylül 2018

Maraş’ın tarihi merkezi, Ahır Dağı eteğinde içinden derelerin aktığı vadilerle birbirinden ayrılmış küçük tepelere kurulmuştur. Bu tepelerin vadilere bakan sırtlarında şehrin en görkemli konakları bulunur.

Bu konaklardan bir tanesi olan Çiftaslan Konağı, Boğazkesen‘den Kanlıdere sırtlarını takip ederek Çocuk Bahçesi’ne ulaşan Çukuroba Caddesi’nde yer alır.

Ön cephesi Kanlıdere’ye ve derenin karşı yamacındaki Divanlı, Kurtuluş gibi mahallelerin tarihi silüetine bakar. Bu haliyle İstanbul’un boğaz yalılarını andırır.

Çiftaslan Konağı Maraş’ın en çok bilinen sivil mimari eserlerindendir. Belki çoğu şehir sakini ve yabancı, konağın önünden geçmemiştir ama mutlaka fotoğraf ve resimlerini broşürlerde, kitapçıklarda ve şehir tanıtımının yapıldığı diğer mecralarda görmüştür. Büyük oranda aslını koruyarak günümüze ulaşmış olması, detaylı işçiliği ve cephelerinin açık olması kentin sivil mimari dokusunda Çiftaslan Konağı’nı ön plana çıkarmıştır.

Mimari Yapısı

Herhangi bir inşa kitabesi bulunmadığından tam olarak yapım tarihi bilinmeyen konağın, mimari tarzından 19. yy sonları 20. yy başlarında Osmanlı döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. İki katlı konağın zemini kaba yontu taş ve üst katı bağdadi tarzda inşa edilmiştir. Avlusunda geleneksel Maraş evlerinin birçoğunda olduğu gibi süs havuzu, ocak ve çeşme bulunur. Toplam sekiz odalı konakta üst kat ön sofanın bazı yerlerinde direksiz kemer geçişli üst örtüsünün zarafeti ve Çukuroba caddesi üzerine asimetrik çıkma yapan cumbaları görülmeye değer.

Yapıldığı günden beri sürekli konut olarak kullanılmış, hiç terk edilmemiş, konağın koruyucusu sahipleri tarafından bakım ve onarımlar geçirerek günümüze kadar büyük oranda özgün haliyle ulaştırılmış.  Sahiplerinin hala ikamet ettiği konak, ziyarete açık olmadığından sadece dışarıdan izlenebiliyor.

Kahramanmaraş gezinizi planlarken mutlaka fotoğraflarını gördüğünüzü düşündüğüm bu heybetli konağı ziyaret etmenizi, cumbalarının altından Çukuroba Cami’ne doğru ağır ağır tırmanmanızı, kendisiyle belki de aynı dönem yapılmış ama terkedildikleri için yıkılmaya yüz tutan onlarca konağın bulunduğu sokak aralarında bir serüvene çıkmanızı öneririm.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir