Mahmut Arifi Paşa Konağı Etnoğrafya Müzesi
Güncelleme: 23 Eylül 2018
Mahmut Arifi Paşa 1853-1908 yılları arasında yaşamış, Anadolu’nun birçok noktasında kaymakam, mutasarrıf (sancak yöneticiliği) ve vali olarak görev yapmış Maraşlı bir devlet adamıdır. 1904 yılında memleketi Maraş’a yaptırdığı konak bugün Maraş Kültür evi ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.
Kahramanmaraş’ın geleneksel konut mimarisinde olduğu gibi zemini ahşap hatıllı yığma taş duvar ile yapılmıştır. 2 katlı olan konağın üst katı ise bağdadi tarzda inşa edilmiştir. Güneye bakan konağın önünde yüksek taş duvarla çevrili, taş döşeli, süs havuzlu avlusu bulunur. Yapıya avlunun caddeye bakan batı duvarındaki kapıdan girilir. Konağa ise zemin kattan güneydeki avluya açılan yuvarlak kemerli açıklıktan girilir. Konağın her iki katı geleneksel konut mimarisinde iç sofalı olarak adlandırılan plan şemasına sahiptir. Her iki katta sofanın iki yanında birbirine simetrik olarak sıralanmış 4’er oda bulunur. Zemin kat arka kısmında bulunan müştemilatta, odalara ek olarak konağın mutfağı, hamamı ve tandırı bulunur.
Zemin kat sofadan kavisli merdivenle çıkılan üst kat, batıya tamamen ve güneye ise sofa kısmında cumbalarla çıkma yapar. Üst kat odaların süslemeleri, elips tekne tavanları görülmeye değerdir.
Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen konakta selamlık, ebeveyn odası, çocuk odası, hamam, zahire odası, mutfak, misafir odası ve avlusu, şehrin yöresel el işçiliği mobilyalarıyla döşenmiş şehrin geleneksel ev hayatı canlandırılmıştır.