Gene Köprüsü
Güncelleme: 4 Ağustos 2019
Ceyhan’ın baraj altında kalan en ihtişamlı vadilerinden bir tanesinde 1991 yılına kadar, Hartlap ve Döngele’yi birbirine bağlayan Osmanlı döneminden kalma bir taş köprü bulunmaktaydı. Tarihi Avşar Köprüsü gibi 1991 yılında Sır Baraj suları altında kalan Gene Köprüsü’nün arşiv kayıtlarına göre 18. yy¹ eseri olduğu tahmin edilmektedir.
Günümüze ulaşan fotoğraflarından incelediğimiz köprü, ilk başta asimetrik yapısıyla dikkat çekmektedir. Kesme düzgün taşlardan inşa edildiği anlaşılan köprünün, yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki yuvarlak kemerli ana açıklığının bir ayağının nehrin oyup aşındırdığı kayalıklara dayandığı görülmektedir. Köprü bu kayalıklar üzerinde, tepeye doğru uzanan dik ve kıvrımlı yolla doğrudan birleşmektedir. Diğer tarafta iki küçük açıklığa daha sahip olduğu görülen köprünün 60-70 metre arasında uzunluğa sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Maraş’ı Çukurova’ya Bağlayan Gene Köprüsü
Gene Köprüsü yapıldığı dönemde Kahramanmaraş’ı Andırın ve Kadirli üzerinden Adana’ya en kısa yoldan bağlaması ve kendisiyle birlikte baraj altında kalan tarihi Hartlap/Döngele Kaplıcaları yolu üzerinde bulunması nedeniyle stratejik öneme sahipti. Zamanla yeni yollar ve tüneller açılmış ve ulaştırma açısında önemi azalmıştır. Bakım görmemesine rağmen sular altında kalana kadar ayaktaydı. Ağır taşıtlar dışında yayalar ve araçlar son anına kadar köprüden geçmekteydi.
Bugün, baraj sularının en çok çekildiği dönemde bile gün yüzüne çıkmayan köprünün su altındaki durumu bilinmemektedir. Ceyhan önüne baraj setleri çekilmeden önce kayaları delip, dağları aşarak akıyordu. Sularının durulduğu, hırçınlığının kaybolduğun 1991’den beri köprünün taşlarını da önüne katıp sürüklemiş midir bilmiyoruz. Kim bilir belki bir gün meraklı bir dalgıç su altına iner bizlere Gene Köprüsü’nden haber getirir.
¹Kemalettin Koç, K.Maraş’ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi
Sır Barajı getirdiğinden çok daha fazlasını götürdü yöreden..