Tarih

Taş Medrese

Güncelleme: 24 Aralık 2016

AvluVakıf kayıtlarında “Taş Medrese” , “Rad Medresesi” ve Alaüddevle Bey Medresesi”  olarak geçen yapı merkezde yer alan avlunun etrafındaki medrese, mescid ve türbeden oluşan külliye niteliğindedir. Bugünkü yerine taşınmadan önce 1947 yılında Kahramanmaraş’ın ilk modern müzesi de bu yapı bünyesinde hizmete açılmıştır. Kitabesi günümüze ulaşmadığı için kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte Dulkadiroğulları döneminde Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından XV. yy sonlarında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ulu Caminin 50 metre kuzeybatısında, kent meydanında yer alan medrese, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.

Kuzey cephenin ortasında yer alan kapı avluya açılır. Avlunun batısında medreseyi oluşturan iki küçük oda bulunur. Günümüzde imam odası ve depo olarak kullanılan odalar genellikle kapalıdır.

MescidAvlunun doğusunda yapıya sonradan eklendiği tahmin edilen türbe yer almaktadır. Türbe içten yaklaşık 5×5 m ölçülerine sahip olup, üstü kare piramit şeklinde örtülmüştür. Türbeye giriş yapı bloğunun güney dış cephesinde yer alan ve günümüzde genellikle kilitli bulunan demir kapıdan sağlanır. Türbede sekiz mezar bulunmaktadır. Bu mezarların bir tanesi Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey’e, diğerleri ise Kahramanmaraş Kurtuluş Harbi şehitlerine aittir.

Avlunun güneyinde mescid yer alır. Mescid içten 7×3,5 m boyutlarına sahiptir. Cuma namazı dışında diğer vakit namazlarında imamın görev yaptığı ve cemaatle namaz kılınan mescid, bu özelliğiyle sadece Kahramanmaraş’ta değil Türkiye’deki en küçük camiler arasında yer almaktadır.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Ede

Anonim yazılar...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir