AlışverişListelerTarih

Tarihi Maraş Çarşıları

Güncelleme: 26 Eylül 2018

Ulu Camii, Kıbrıs Meydanı ve Çarşıbaşı arasında kalan bölge yaklaşık 700 yıldır Maraş’ın ticari hayatının kalbini oluşturmaya devam etmektedir.

Dulkadiroğulları döneminde başlayıp Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yapılan eklentilerle içiçe geçmiş bloklardan oluşan Tarihi Maraş Çarşılarında geleneksel el sanatlarından, otantik hediyelik eşyalara, yöresel lezzetlerden modern kafelere kadar birçok alternatifi bulmanız mümkün.

Bakırcılar

Günümüzde hepimizin evinde her gün kullandığı tencere, tava, çaydanlık gibi metal mutfak eşyalarının Türkiye üretiminin yarısını Kahramanmaraş gerçekleştirmektedir. Usta ellerin bakırı tokmakla dövüp ince ince işlerken ortaya çıkan tokmağın eşsiz tınısını bu çarşı da duymanız mümkün değil. Çarşıda bugün birkaç kalaycı dışında imalat yapan zanaatkar bulunmamaktadır.  Satış yeri olarak kullanılan çarşıda gözden uzaklardaki dükkanlarda geleneksel yöntemlerle üretilen yemeni ve çarıklar, bakır eşyalar ve günümüzün çelik ve alüminyum ürünleri de bulabilirsiniz.

Demirciler Çarşısı

Dulkadiroğlulları döneminden bugüne demirci esnafının kümelendiği çarşı 2016 yılında baştan aşağı restore edilmiştir. Bıçak, dahra, balta, şiş, sac, ızgara ve diğer metal eşya üreten küçük dükkanlarda çark ve çekiç seslerini dinleyerek hoşça vakit geçirebilirsiniz.

Kalaycılar

Tarihi özelliği olmasa da bu çarşıdan bahsetmeden geçmemek lazım. Semerciler çarşısına paralel uzanan sokakta kalaycılar ve bakırcı esnafı günümüzde faaliyetlerine devam ediyor. Bakırcılar çarşısında arayıp bulamadığınız demir tokmağın bakırı döverken ortaya çıkardığı çınlamaları duyabilir, kalay ocaklarındaki ateşin harlanmasını izleyebilirsiniz.

Kapalı Çarşı

Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşının belirli bölümleri yakın zamanda yıkılsa da; günümüzde üstü kesme taş tonoz örtü ile kaplı iki sokağında, giyim ve ayakkabı ürünleri satan işyerleri ile hala ayakta.

Kazzazlar

Mazmanlar ve Saraçhane çarşısı arasındaki sokakta eskiden ipek ürünler işleyip satan kazzazlar bulunurmuş. Bugün kuyumcu, manifatura ve ev tekstili ürünleri satıcılar tarihi çarşıda yer almaktadır.

Yemeniciler

Kahramanmaraş’ın yöresel yemeni ve çarıklarının nasıl üretildiğini görmek istiyorsanız bakırcılar ve semerciler çarşısı ile birlikte semerciler çarşısına dik uzanan bu sokağa adım atmalısınız. Tarihi özelliği bulunmayan çarşıda bir köşkeri deriye şekil verirken izleyebilirsiniz.

Mazmanlar

Keçi kılından çuval, haral, torba, kilim eşyası üreten mesleğe mazman denir. Tarihi kayıtlarda ismi mazman olarak geçen çarşıda bugün kuyumcular, hediyelik eşya dükkanları, çay ocağı yer almaktadır. Mazmanlık mesleğine en yakın diyebileceğimiz kıl yastık ve döşek satan bir esnaf hala çarşıda hizmet vermektedir.

Saraçhane

Büyük kısmı lokanta ve gıda satıcılarından oluşsa da; geçmişin en önemli mesleklerinden saraçlık bu çarşıda hala yaşıyor. Deriyi işleyerek koşum ve eyer takımları, silah kılıfı, çanta, kemer vb. ürünler üreten saraçlık mesleğinin son ustalarını burada bulabilirsiniz.

Semerciler

Geçmişin belki de en önemli mesleği semercilik. Şimdinin otomotiv sanayisi ile bir tutsak hata yapmış olmayız. İnsanoğlunun yük taşımacılığı ve yolculukta hayvanları kullandığı dönemlerin en çok aranan mesleği şimdi yok olmak üzere. Bugün hediyelik eşya dükkanları ile dolu olan çarşıda semercilik mesleğini yürüten son birkaç ustayı ve son külekçiyi ziyaret edebilirsiniz.

Suk-i Maraş

Dulkadiroğulları döneminden kalma çarşı, Belediye çarşısı olarak da bilinmektedir. Ulu Caminin güney duvarından başlayıp Çarşıbaşı’na kadar uzanan 240 metrelik sokağın 2 cephesine sıralı muhtelif dükkanlarla Maraş’ın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Diğer bütün tarihi çarşılara Suk-i Maraş içerisinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Taşhan

Dulkadiroğulları döneminde inşaa edilen ve günümüze kadar esas yapısıyla ayakta kalan tek handır. Esas yapısıyla ayakta kalmıştır ancak yapılan restorasyonlarla adına yakışmayacak şekilde taş yapısı beton sıva ile kapatılmış ve estetik güzelliği örtülmüştür. Günümüzde ahşap oyma, çeyizlik vb ürünlerin satıldığı birkaç dükkanı barındırmaktadır. Tarihi çarşıları gezerken burada çay molası verebilirsiniz.


Nasıl Gidilir

Tamamı birbiriyle bağlantılı olan çarşılar Kahramanmaraş kent merkezinde, Ulu Camii, Yeni Kent Meydanı ve Kıbrıs Meydanı arasındaki bölgede bulunmaktadır. Çarşılar araç trafiğine kapalıdır. Araçlarıyla gelecek olanlar Atatürk Bulvarı, Ulu Cami civarındaki yol kenarı otoparklarına araçlarını bırakarak çarşıları gezebilirler.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir