Bakırcılar Çarşısı
Güncelleme: 3 Eylül 2018
Bakırcılar Çarşısında yer alan mülkiyeti şahırlara ait olan dükkanlar, 2008 yılında tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Tarihi Maraş Çarşıları bünyesinde yer alan Bakırcılar Çarşısında herhangi bir yapım ve onarım kitabesi bulunmadığından tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Vakıf kayıtlarında da herhangi bir bilgiye ulaşılamayan çarşının, Mimari özelliklerinden dolayı Dulkadiroğlu Beyliği döneminde 16. Yy başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
95 metre uzunluğunda bir sokağın iki yanına sıralanmış dükkânlardan oluşan Bakırcılar Çarşısı’nın doğu ucu Semerciler Çarşısı ile birleşmekte ve ardından Suk-i Maraş Çarşısı’na uzanmaktadır. Çarşısının batı ucu ise Kıbrıs Meydanı’na açılmaktadır.
Bakırcılar Çarşısında bulunan dükkanlardan bir tanesinin üst katında Dua Kubbesi yer almaktadır. Dua kubbeleri Ahilik geleneğine göre çarşı esnafının dükkanlarını açmadan önce toplanıp bereket ve hayırlı işler istemek için dua ettikleri mekanlara verilen isimdir.
2013 yılında tamamlanan restorasyonun ardında çarşı günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Bir dönem çekiç seslerinin eksik olmadığı çarşıda bugün artık bakıra şekil verilmiyor. Günümüzde başta bakır eşya olmak üzere hediyelik eşya satıcıları, semerciler ve yemeniciler çarşıda faaliyet göstermektedir.