Bisiklet Rotaları

Menzelet Barajı Bisiklet Turu

Güncelleme: 28 Nisan 2017

Rota: Kahramanmaraş – Kayseri Yolu – Gökçemağara – Bulutoğlu – Menzelet Mesire Alanı

Menzelet bisiklet rotasıTarih            : 17.04.2016
Bisiklet Seçimi  : Dağ Bisikleti
Mesafe           : 60,2 km
Sürüş Süresi     : 3 saat 30 dakika
Toplam Süre      : 6 saat 10 dakika
Ortalama Hız     : 17,2 km/s
Düşük İrtifa     : 427 m
Yüksek İrtifa    : 713 m
Toplam Yüksekliş : 1071 m
Yokuşsuz olmaz Maraş'ta
Yokuşsuz olmaz Maraş’ta

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş’ta bisikletlilerin orta ve uzun mesafede ilk tercih ettiği noktalardan bir tanesi. Kayseri yolunun en tehlikeli ve zorlu bölgesi olan Kürtül yokuşundan önce sağa dönerek Menzelet Barajına ulaşılabiliyor.

Daha önce görmediğim barajın kapak bölgesini ve yeni hizmete açılan mesire alanını göreceğim rotada yola 18 Ekim 2015 Pazar günü sabah erken saatlerde koyuluyorum. Tamir seti, yedek lastik, çorap, çerez, şekerleme ve köy bakkallarında harcamak üzere bir miktar paradan başka yanıma bir şey almadım. Su bile. Yol üstünde yeterince cami, çeşme, petrol var.

Antepli chopper severler
Antepli chopper severler

OSB yol ayrımını geçtikten sonra Gaziantep plakalı 15 kişilik motosiklet grubu beni geçiyor. Bir önceki ay Gaziantep’ten gelen motosikletlileri Döngel’de kamp kurarken görmüştüm. Yine nereyi keşfe gidiyorlar Allah bilir. Sabahın serinliğinde Kayseri yol ayrımına kadar olan 18 km’lik kısmı çok rahat tamamlıyorum.

GökçemağaraMenzelet Barajına döndüğüm yerde arabayla her geçişimde dikkatimi çeken eski çağlardan kalma kayalara oyulmuş mağaraları incelemek için mola veriyorum. Birçoğu tahrip edilmiş, bazıları tamamen parçalanmış 7-8 tane mağara. O esnada tepeden bir keçi sürüsü çobanlarıyla birlikte iniyor. Çobandan mağaraların yukarıya doğru devam ettiğini öğreniyorum. Yukardakiler de bunlar gibi tahrip edilmiş. Gökçemağaralar diye biliniyormuş. Adını ilk defa duydum.

Piknikçi trafiği artmadan bölünmemiş yolda pedallara yükleniyorum. Hafif eğimli yolda etrafı keşfederek Menzelet Mesire Alanına ulaşıyorum. Mesire alanındaki yaprak döken ağaçların farklı tonları geç gelen sonbaharın iyice kendini gösterdiğini hatırlatıyor bana.

Mesire alanında çalışmalar devam ediyor olmasına rağmen öğle saatlerinde piknikçiler her yeri doldurmuştu. Yeni gelenler araç park yeri ve piknik için müsait alan bulma telaşına çoktan kapılmışlardı. Mangallar çoktan duman ve koku salmaya başlamıştı. Bisikletliler de böyle yerlere gelirken yanlarına donmuş et(gelene kadar çözülecek şekilde) ve şiş alarak kebap keyfi sürebilirler.

Avcıların değil alabalık çiftliklerinin teknesi
Avcıların değil alabalık çiftliklerinin teknesi
Balıkçı Tekneleri

Barajın kapağı mesire alanından 2 km ilerde ama oraya gitmek yerine, mesire alanının alt tarafında bulunan balıkçı teknelerinin yanına gitmeye karar veriyorum. Dev kafeslerde yetiştirilen alabalıklar bu balıkçı tekneleriyle toplanıyormuş. Balıkçıların çayından sonra geldiğim yoldan dönüşe geçiyorum. Dönüş yolunda 3 bisikletliyle karşılaşıyorum. Üniversite öğrencisiymiş hepsi. Tanışıp irtibat bilgilerimizi paylaştıktan sonra yoluma devam ediyorum.

Tek başıma olduğum için her zaman çiftliklerden ve hayvan sürülerinden korkmuşumdur. Çoban köpekleri genelde sürüleri koruma içgüdüsüyle bisikletlilere saldırma eğiliminde olurlar. Kayseri yoluna ulaştıracak son yokuşu tırmanırken bu köpeklerden bir tanesi sağdan havlayarak üzerime gelmeye başladı. Bağlı olmasına rağmen pedallara refleksle asıldım. Hafta sonu piknikçiler olduğu için yol üzerindeki çiftlikler genelde köpekleri bağlarlar. Hafta içi gelecekler köpeklerin bağlı olmama ihtimalini göz önünde bulundurmalı. Köpeğin korkusuyla son yokuşu tırmanıp kendimi Kayseri yoluna kadar ulaştıracak inişe bırakıyorum.

Evden çıktıktan tam 6 saat sonra yeni yerler keşfetmenin huzuruyla eve dönmüştüm. 3 buçuk saati pedal çevirmekle geçen rotayı bir daha ki sefere geldiğim yoldan değil Menzelet Barajının öte yakasına geçerek tamamlamaya karar verdim.


Siz de Kahramanmaraş’ta bisiklet kullanmak istiyorsunuz ama kafanızda cevaplarını bulamadığınız sorular varsa, Kahramanmaraş Bisiklet Rehberi yazımız yardımcı olabilir.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir