Doğa

Efsaneleri ve Gerçekleriyle Yeşilgöz Obruğu

Güncelleme: 8 Ekim 2021

Kahramanmaraş’ta hemen hemen herkesin bildiği doğal güzelliklerinden bir tanesi Yeşilgöz. Kahramanmaraş il merkezine 50 km uzaklıktadır. Kayseri yolu üzerinde bulunan Tekir Mahallesinin 3 km kuzeydoğusunda yer alır.

Yeşilgözde yüzerken. Fotoğraf: Gezginin Ayak İzleri

Yörede hakkında türlü türlü efsaneler anlatılır. Keş Dağı Düdeninden atılan samanların buradan çıkması, üst kısımlarında bulunan tarlalarda kulağınızı yere koyduğunuzda yer altında akan bir nehrin sesinin duyulması ya da henüz dibine kimsenin ulaşamamış olması gibi. Ne kadarının doğruluk payı vardır bilinmez ama dibine 2008 yılında MADAG ekiplerince inildiği biliniyor.

Efsanelerin en güzelini, folklor araştırmacısı Ali Rıza Yalman, 1931 yılında yaptığı ziyarette yöre halkından dinleyip, Cenupta Türkmen Oymakları isimli kitabında şöyle aktarıyor:

“Göksun’a giden Eğerbeli yolunda alabalıklarıyla meşhur Tekir suyunun gözü 200 metrelik bir alanı kaplar. Hem bu suyun derinliği de pek çokmuş. Köylüler, bu suyun o derin gözünde bir aygır bulunduğuna inanırlar. Vaktiyle bu pınarın etrafında bir kısrak yayılırken kaynaktan bir aygır çıkmış ve kısrağı aşmış. Kısrak çok güzel bir tay doğurmuş. Bir yıl sonra kısrak tayla birlikte tekrar pınar başında otlarken aygır sudan çıkmış ve tayı yelesinden yakalayarak suya çekmiş, bir daha görülmemiş diye bir halk efsanesi söylenir.”

Keş Dağı Düdeni Ekspedisyonu ve Yeşilgöz

Mesire Alanı

Yeşilgöz doğa içinde şehirden uzak bir dağ eteğindeki konumu, yüksekten bakınca yeşile, alçaktan bakınca maviye çalan rengi, içerisinde yüzen alabalıklarıyla şehrin bahar ve yaz aylarında en çok ziyaret edilen mesire alanlarından bir tanesi.

Önceki yıllarda özel sektör tarafından iptidai koşullarda işletilen Yeşilgöz, 2021 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne B Tipi mesire alanı olarak tahsis edilmiştir. Yapılan çevre ve peyzaj düzenlemeleri sonrasında daha konforlu bir ortam sunan Yeşilgöz’de işletme çalışmalarının ve sunulacak hizmet modelinin 2022 yılında oturacağını düşünüyorum.

Sezonun yoğun olmadığı sonbahar ve kış aylarında yetkililer genelde bulunmadığı için ücretsiz girebilirsiniz. Çöplerimizi kimsenin toplamayacağı için özellikle bu mevsimlerde gidecekseniz yanınızda yeterince çöp torbası götürmenizi tavsiye ederim. Hatta yapabiliyorsanız sizden önce giden çevreye saygısı olmayan kişilerin bıraktıklarını mıntıka temizligi yaparak ücretini en azından böyle ödeyebilirsiniz.

Kamp ve Yüzme

Kamp yapmak isteyenler için çok müsait bir yer ama B tipi mesire alanlarında gün aşırı kampa müsaade edilmiyor. Dolayısıyla Yeşilgöz’de çadırınızı gün içerisinde kurabilir ama geceyi geçiremezsiniz teknik olarak.

Şu anda mesire alanı kurma çalışmaları devam ediyor ve işletme modeli belli değil. Bu nedenle kamp ve ücretler gibi detaylar konusunda henüz bilgi veremiyorum. Aşağıdaki eski işletme dönemine ait ücretler yeni tarife gelene kadar size belki bir fikir verebilir.

Mesire alanında yaz aylarında küçük bir restoran hizmet veriyor. Tuvalet, içme suyu mevcut. Yeşilgöz’ün kendi suyunu da her gidişimde içerim, henüz bir zararını görmedim.

Yeşilgöz’de Yüzdük

Yüzmek yasaktır tabelalarına rağmen iki kez Yeşilgöz’de yüzme şansını yakaladım. Her ikisi de hafta içi, kalabalığın olmadığı zamanlardı. Haftasonu denemelerimde hep sorun yaşadım. Müsaade edilmedi. Gerekçe olarak ailelerin bulunduğu ortamda şortla yüzmenin doğru olmayacağı gösterildi. Oysa ortamda şort ve atletle piknik yapan erkekler, rahat kıyafetleriyle fotoğraf çektiren kadınlar vardı.

Çok acemi değilseniz, acaba dibine ulaşır mıyım gibi maceralara kapılmazsanız ve her yerde yüzerken olması gerektiği gibi yalnız başınıza değilseniz yüzmenin bir risk taşımadığını düşünüyorum.

Sosyal medyanın şehirlerin tanınmasında çok öne çıktığı şu dönemde bütün dünyada benzer doğal alanlar sporcuların kullanımına açılırken biz maalesef her su kaynağına yüzmek yasaktır levhayı koymaya devam ediyoruz. Umarım bu yanlıştan da kısa süre içerisinde dönülür.

Obruk

Jeolojik yapısı nedeniyle mağara açısından Türkiye’nin en zengin illerinden bir tanesi Kahramanmaraş. Bu zenginlik son yıllarda yerli ve yabancı mağara araştırma gruplarının dikkatini çekmiş.

İlk olarak 2008 yılında MADAG ekipleri Yeşilgöz’e dalış gerçekleştirerek obruğun haritasını çıkarmışlar.

Yüzeyde 30 metre çapa sahip olan obruk ters koniye benziyor. En derin yeri yaklaşık 25 metre. Obruğu besleyen su, obruk yüzeyinin 10 metre altındaki mağaradan çıkıyor. Yılın her mevsimi yüksek debiyle çıkan su Tekir Deresinin de ana kaynağı konumunda. Dere Döngel Mağaralarının içinden geçerek önce Fırnız Çayıyla sonra da Ceyhan Nehriyle birleşiyor.

Kahramanmaraş İtfaiyesinin 2018 Yesilgöz Dalışı

2009 yılından 2013 yılına kadar OBRUK mağara araştırma grubu tarafından yürütülen çalışmalarda Yeşilgöz’ün, Türkiye’nin en derin beşinci Mağarası olan Keş Dağı Düdeniyle bağlantısı araştırılmış ama olumlu bir sonuç alınamamıştır.


Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir