Kahramanmaraş Bisiklet Rehberi
Güncelleme: 15 Ocak 2020
Bugüne kadar bloğumda bisiklet hakkında Maraş’ta yaptığım turları yazdım sadece. Kahramanmaraş’ta bisiklete ilginin arttığını görünce bisiklet kullanımıyla ilgili genel bilgilerin yeni başlayanlara ya da başlamak isteyenlere faydalı olacağını düşündüm. Okuma kolaylığı olması açısından başlıklar halinde sıralayacağım bilgileri sık sık güncellemeye çalışacağım.
Hangi Bisiklet

Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Kahramanmaraş yollarının yüzey kalitesi maalesef iç açıcı değil. Sadece şehir içinde sürmek isteseniz bile; hız bariyerleri, tümsekler, çukurlar, yolun akışına paralel mazgallar yol bisikleti ve şehir bisikleti kullananları rahatsız edecektir. Bu nedenle Kahramanmaraş’ta en az sorunla bisiklet kullanmak istiyorsanız Dağ Bisikleti dışında bir seçeneğiniz olmadığını düşünüyorum.
Nereden Alınır
Kahramanmaraş’ta bisiklet kültürü yeni gelişiyor. Şu an için satış noktaları yetersiz. Diğer şehirdekilerinin aksine Maraşlı satıcılar bisiklet kullanmadıkları için kullanıcı ihtiyaçlarını da bilmiyorlar malesef.

Eski itfaiye meydanında kümelenen bisiklet mağazalarının büyük çoğunluğu çocuk bisikletleri ya da basit bisikletler satmakta. Orta ve üst sınıf bisiklet almak isteyenler için bazı markaların bayileri ilimizde bulunsa da genelde giriş seviyesi bisikletler sergilenmektedir. Orta ve üst düzey bisikletleri katalogdan görüp sipariş vermeniz gerekiyor. Bayiler büyük hacimlerle çalışamadığı için fiyat konusunda da çok fazla indirim yapamıyorlar. Bisiklete binenlerin sayısı arttıkça bu durum değişecektir umarım.
Bisikletimi alırken başımdan geçen bir olayı anlatmam şu anki durumu daha iyi açıklayacaktır. Arkadaş tavsiyesi ve internet üzerinden araştırmalarla bir markanın belirli bir modelini almaya karar vermiştim. 2015 Temmuz ayında hem fiyat almak hem de dünya gözüyle görmek için internet üzerinden firmanın Kahramanmaraş’taki satış bayilerine baktım. En kolay ulaşabileceğim Trabzon caddesindeki bayisine gittim ve beğendiğim modelin ismini söyledim. Biz o markayı satmıyoruz dediler. Düşünün firma kendi bayisi olduğu bisikletin orta seviye bir modelinin adını bile daha önce hiç duymamış, kataloğu bile tam olarak inceleme ihtiyacı hissetmemiş. Başka marka bisiklet olduğunu düşündüler. Tabi hiçbir şey demeden oradan ayrıldım ve bisikletimi Ağustos ayında Adana’dan aldım.
Bakım-Onarım ve Teknik Servis
Adana’dan demonte halde aldığım bisikleti yine firmanın internet sitesinde listelenen teknik servisin birine götürdüm. Yetkili teknik servis olduktan sonra ne fark eder hangisi olduğu diye düşünmüştüm. Ama çok fark edermiş sonradan anladım. Bayi de düştüğüm hataya burda da düşmüştüm. Montaj yaparken ellerine aldıkları her parçayı ilk defa görür gibiydiler. Şüphelenmeye başlamıştım. Montajı bitirdiklerinde halka şeklinde plastik bir parça boşta kalmıştı. Bunu neden takmadınız diye sorduğumda, “gereksiz bir parça, bisiklete ait değil” diye cevapladılar. Bisikletten hiç anlamadığım halde iş başa düşmüştü birkaç dakikalık incelemeyle gidonla maşanın birleştiği yeri toza ve suya karşı koruyan kapak olduğunu anladım ve yetkili(!) servise parçanın takılması gereken yeri gösterdim.
Aynı akşam arka tekerin montajının da yanlış yapıldığını farketmiştim. Kahramanmaraş’ta her yetkili servisin bilgili servis olmadığını, orta ve üst seviye bisikletiniz varsa kesinlikle Kahramanmaraş’ta birkaç usta tamirci bulunduğunu o gün öğrendim. Ben bugüne kadar 4-5 ayda bir Ertan Usta’ya bakım yaptırdım ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.
Tanır Motor – Ertan Tanır
Tel: 0344 231 8099 Cep: 0537 881 2938
Maraş’ta bisiklet tamiratı konusunda methini duyduğum diğer isim Eshabil Usta.
Favori Bisiklet – Eshabil Aksu
Cep: 0536 700 06 25
Bisiklet Yolları
Şehir içinde ya da uzun yolda spor ya da seyahat amaçlı bisiklet kullanmak isteyenler için kötü bir haberim var. Kahramanmaraş il genelinde bisiklet yolu hiç yok. Trafik kanununa göre araçlarla ortaklaşa karayollarını kullanmak zorundayız sürüşlerimizde. Kahramanmaraş’ta bisiklet kullanmaya başladığım 2015 Ağustos ayından itibaren çok zorluklar yaşasam da sürücülerin bisikletlilere karşı hassasiyetlerinin ve centilmenliğinin giderek arttığını söyleyebilirim.
Belediyelerin bisiklet yolu vaatleri var ama bunlara bisiklet yolu demek yanlış olur. Zira trafiğe kapalı alanlarda sadece bisikletlilere açık olacak pistler yapılmaya çalışılıyor.
Pazarcık bu konuda ilk somut adımı atan ilçemiz. Kartalkaya Barajının yanındaki Atatürk Parkında 23 Nisan 2016’da açılan 3 km’lik bisiklet parkuru ilimizdeki ilk park içi bisiklet pisti. Onikişubat Belediyesi ise 2016’nın sonuna doğru bu konuda çalışmalara başladı. KSÜ Avşar kampüsünün etrafını dolanan sulama kanalı kıyısına 8 km uzunluğa sahip, klasik ve sıradışı bisikletlerin kiralanabildiği Onikişubat bisiklet parkuru 2017 yılında hizmete başladı.

Elbistan Belediyesi, 2019 yılında Kahramanmaraş’ta trafik içindeki ilk bisiklet yollarını yapmaya başladı. Önemli bir adım olsa da pek çok yönden eksiklikleri bulunuyor bu yolların. Eksikliklerin başında iki bisikletlinin yanyana gidemeyecek kadar çok dar yapılmış olması ve kontrollü veya kontrolsüz kavşaklarda bisikletliler için bir geçiş planı bulunmaması sayılabilir.
Bisikleti şehir içinde eğlence amaçlı kullanmak isteyenler için de imkânlar kısıtlı. Kahramanmaraş merkez ilçelerinden Onikişubat’ta bulunan iki adet skatepark, paten ve kaykaycılarla birlikte akrobasi bisikleti kullananlar için de çok uygun. Merkez ilçelerdeki(Onikişubat ve Dulkadiroğlu) diğer mesire alanları ve geniş parkların tamamına bisiklet girişi yasak.
Nerede Sürmeli
Kahramanmaraş kent merkezi Ahır Dağı eteğinde engebeli bir arazide kurulmuştur. Yokuş çıkmadan, terlemeden kısa mesafeleri bile sürmeniz olası değil. Bu nedenle şehir içi ulaşımda bisiklet kullanmak özellikle masa başında çalışanlar için çok zor.
Kahramanmaraş’ın eşsiz doğası içinde gezi ve spor amaçlı pedallamak isterseniz birçok alternatif mevcut. Dilerseniz benim gibi şehir merkezinden itibaren bisikletinizle kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Bunun için 60-100 km’lik parkurları göze almanız, gününüzün neredeyse tamamını ayırmanız gerekiyor. Dilerseniz de aracınıza yükleyin bisikleti ve sadece doğada süçşirün. Çok uzaklara gidemem şehir içinde bisiklet kullanmak istiyorum diyenler için de özellikle tarihi kent merkezinin ve eski mahallerinin dar sokakları keşfedilmeyi bekliyor.
Köpekler
Şehirden uzakta özellikle kırsal bölgelerde bisiklet kullananların korkulu rüyasıdır köpekler. Kafasında kaskıyla, üzerindeki garip kıyafetlerle iki dönen tekerlek üzerinde bisikletlilere aşina olmadıkları için olsa gerek çiftliklerdeki ya da sürülerdeki çoban köpekleri bizleri tehdit olarak görüyor ve savunma moduna geçiyorlar.

Bugüne kadar Kahramanmaraş’ta tek başıma kırsal alanlarda çıktığım gezilerin tamamında köpeklerle karşılaştım. Sadece 3 kere bana sinirlenen köpekler oldu. Bir tanesi bağlı olduğu için sadece havladı. Bir diğerinde çoban yetişti ve sakinleştirdi. Hatta anında köpekle dost olduk. Diğerinde ise bisikletimden inip, kaskımı çıkarıp köpekle konuşarak sakinleştirmeye çalıştım. Küçükken sokaklarda mahalle aralarında köpek beslemiş olmamın da etkisi yadsınamaz. Aşağıda köpeklere karşı önerilerimi sıralamaya çalışacağım.
- Her şeyden önce benim gibi. yalnız başınıza kırsalda bisiklet sürmeyin. Köpekler de stratejiden anlarlar. Kalabalık bir grubu tehdit edemezler.
- Yolunuzun üstünde çiftlik veya koyun/keçi sürüsü görürseniz yakınlarda sahipleri ya da yöre insanı olup olmadığını kontrol edin. Köpekler yanlarında tanıdık insanlar varken genelde saldırmazlar. Saldırsalar da bölgedeki insanların müdahalesiyle hemen sakinleşirler.
- Hafta sonları mesire alanları ya da bağ bahçe işleri için köy yollarında trafik yoğundur. Bunu bilen çiftlik sahipleri genellikle köpeklerini bağlarlar. Hafta içi ise köpekler genellikle serbesttir.
- En kötü durumda inatla sizi havlayarak tehdit eden bir köpek olursa sakin olmaya çalışın, ona sadece geçip giden bir insan olduğunuzu hissettirecek şekilde davranın. Bisikletten inmek, kaskınızı çıkarmak, konuşmak gibi. Bu yöntem yüzlerce köpeğin arasında bile işe yarıyor.
Mevsim ve Kıyafet
Kahramanmaraş il merkezi ve güney ilçelerinde akdeniz iklimi hakimdir. Buralara nadiren kar düşer. Kışlar da çok soğuk geçmez. Ben kasım ayının başına kadar ince bir kapri ve t-shirt ile idare ettim. Aralık ayından Marta kadar kışlık kıyafetler şart ama. En kısa sürede detaylı bir bisiklet rehberi hazırlayacağım karasal iklimin hakim olduğu kuzey ilçelerde kışlık kıyafet kullanımı Ekim’den Mayıs’a uzayabilir.
Dernek, Kulüp ve Topluluklar
Bisikletliler Derneği’nin Kahramanmaraş temsilciliği en aktif STK. Yakın zamanda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir kulüp kuruldu. Sosyal medyada birçok sayfa ve grup var ama çoğu aktif değil. Aktif olarak paylaşımların ve duyuruların devam ettiği sosyal medya gruplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Bisiklet Derneği Kahramanmaraş Temsilciliği: Facebook sayfası ve grubu.