DoğaLezzet Durakları

Fırnız Alabalık Tesisleri

Güncelleme: 3 Ocak 2020

Vadinin En Büyük Alabalık Tesisi

Fırnız Alabalık, Kahramanmaraş’ın bunaltıcı sıcaklarında en çok rağbet gören kaçış noktalarından bir tanesi.  Şehrin en önemli su kaynaklarının bulunduğu Fırnız vadisindeki birçok alabalık tesisinden kapasite ve hizmet çeşitliliği açısından en büyük olanı burası. Restoran, büfe, çocuk parkı ve vadi boyunca geniş bir alana yayılan piknik çardakları ile hizmet veriyor.

Yıl boyunca hizmet veren tesis yaz ve bahar aylarında özellikle  haftasonları kaçacak çok fazla alternatifi olmayan çevre illerden gelenlerle birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Bu dönemlerde gelecekseniz öncesinden rezervasyon yaptırmayı unutmayın derim.

Yüksek kapasitesi ile büyük grupları ağırlayabilen Fırnız Alabalık’ta yemek ve piknik organizasyonlarına da ev sahipliği yapılabiliyor. Kadınların altın günü için burada toplandıklarına şahit olmuştum bir keresinde.

Yüksek sezonda sabah 8’den gece 11’e kadar açık. Köy kahvaltısı, beyaz ve siyah ızgara kebap çeşitleri mevcut. Ormanlarla kaplı yüksek yamaçlar arasında kurulan bu vadide yenilen herşeyin tadı başka olsa da ben her zaman olduğu gibi günümüzün en hormonsuz protein kaynağı olan alabalığı öneririm. Hatay usulü hazırlanan künefeleri de burada tadabilirsiniz.

Çukurhisar’dan Fırnız Alabalık Tesislerine bisikletle iniş

Balıkları yedikten sonra çardakta sırtınızı yaslayıp çağlayan suların aslında ne kadar sessiz olduğunun farkına varabilirsiniz. Dilerseniz elinizde çayınızı yudumlarken Fırnız’a uzattığınız ayaklarınızla soğuğu hissedebilirsiniz. Deredeki küçük gölcüklerde arta kalan ekmek kırıntılarını bekleyen balıklar olduğunu da hatırlatalım. Ekmek kırıntıları için zıplayarak sizi selamlayanları bile var bu balıkların.

Kış aylarında daha geç açılıp daha erken kapanıyor tesis. Balığı her zaman bulabilirsiniz burada ama diğer ürünler için düşük sezonda önceden aramanız gerekebilir.

Fiyatlar vadideki diğer tesislere göre cüzi miktarda yüksek olsa da şehirdeki tekdüze restoranlara göre çok uygun. Otopark, lavabo, büfe gibi nispeten daha kaliteli altyapısı ve birbirinden daha uzak çardakların sağladığı rahat mesire ortamıyla bu farkı hissetmeyeceksiniz.

Açıkçası yakın zamanda bisikletli grubuyla tesisi ziyaret edip balıklarını tattık ama tesisin bisikletli doğaseverlere uyguladığı indirim nedeniyle neredeyse maliyetini ödedik. İlk fırsatta ailemle tekrar ziyaret edip fiyatları burada paylaşacağım.

Başka Yerde Göremeyeceğiniz Mersin Balıkları

Fırnız Alabalık, Kahramanmaraş su ürünleri sektörüne yön veren firmalardan bir tanesi. Uzun süredir tesislerinde siyah havyar üretimi amacıyla mersin balığı yetiştiriyorlar.

Fırnız Alabalık Tesislerinde mersin balıkları
Çardakların altında Mersin balıkları yüzüyor

Dinazorlar çağından beri varolduğı bilinen, tatlı sulardan tuzlu sulara, iç göllerden okyanuslara kadar her türlü ortama ayak uydurabilen bu türün ülkemizde malesef doğal yaşam alanı kalmamıştır. Sadece hayvanat bahçeleri ve büyükşehirlerdeki akvaryumlarda görebileceğiniz bu türü mevsim şartları uygunsa eğer Fırnız Alabalık bahçesinde çardaklar arasındaki toprak havuzlarda izleyebilirsiniz.  Boyları bir metreye kadar uzayabilen, sıradışı görünüşleri ve yavaş hareketleriyle bu balıklar kesinlikle görülmeye değer.

Ulaşım

Kahramanmaraş – Kayseri yolu 40. kilometresinde bulunan Ilıca yol ayrımına gelmeden hemen önce birçok tesisin levhaları size Fırnız Vadisi için sola dönmenizi söyleyecektir. Herbir tesis için vadi içerisinde yönlendirme levhaları var. Fırnız Alabalık için anayoldan döndükten 3 km sonra küçük bir köprüyle çayın karşı tarafına geçip asfaltı birkaç km daha takip etmeni gerekecek. yol vadiden biraz yükselince yamacın altında sağ tarafta Türkiye’nin en büyük alabalık kuluçkahanelerinden bir tanesinin kocaman havuzlarını gördüyseniz Fırnız Alabalık’a da ulaştınız demektir. Her iki tesis birbirine komşu olup aynı girişi kullanmaktadır. Otopark sorunu olmadığını da belirteyim.

Suçatı Mahallesi Fırnız Vadisi 5. km

Tel: 0344 262 2002

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir