Gaziantep Yolu – Elmalar – Doğukent Bisiklet Turu
Güncelleme: 28 Nisan 2017
Rota: Kahramanmaraş – Antep Yolu – Karacasu – Elmalar – Peynirdere – Doğukent – Kahramanmaraş
Tarih : 25.10.2015 Bisiklet Seçimi : Dağ Bisikleti Toplam Yol : 46 km Sürüş Süresi : 2 saat 47 dakika Toplam Süre : 3 saat 43 dakika Ortalama Hız : 18,5 km/s Düşük İrtifa : 493 m Yüksek İrtifa : 875 m Toplam Yüksekliş: 842 m
Bisiklet sürmeye başladığım iki aydır Kahramanmaraş’taki ana güzergâhları birbirine bağlayan köy yollarında üçgen rotalar çıkarmaya çalışıyorum. 80 km’lik Maksutuşağı rotasındaki keyifli sürüşten sonra uzun süredir Gaziantep yolundan Çağlayancerit yoluna geçmeyi planlıyordum. Ancak bu iki yolu birbirine bağlayan düzgün bir yol bulamadığım için sürekli erteliyordum. En sonunda Elmalar üzerinden çizdiğim rotada yola tek başıma yola koyuldum.
Yağmur Altında Zorlu Yollarda
Yol üzerinde bulunan yerleşim yerleri nedeniyle yine yanıma su ve erzak almadım. Elmalar mahallesinden önceki Elbistanlı Mahallesi(60 yıl kadar önce Elbistan’dan gelip buraya yerleşmişler) kahvesinde ikram edilen iki bardak çayı içip sakinlerle muhabbet ettim. Bir kere de Elmalar camisinde su içmek için mola verdim. Havanın tamamen kapalı ve yolun yarısından sonra yağmurlu olmasından belki de, bu ikisi dışında su içme ihtiyacı yol boyunca hissetmedim.
Rota, Gaziantep yolundan Elmalar mahallesine kadar sürekli çıkış ama yeni dökülmüş bitüm asfalt nedeniyle rahat ilerliyorum. Özellikle Elmalar köyünden geri dönmek isteyenler ya da rotayı tersten takip edenleri Elmalar ile Gaziantep yolu arasında çok keyifli bir iniş bekliyor olacak.
Elmalardan sonra Çağlayancerit yoluna kadar 5 km’lik ham yolu kullandım. Bu yolda dağ bisikleti dışında ilerlemek mümkün olmayacağı için bu rota yol ve şehir bisikletleri için uygun değildir. Bisikletimi ilk defa bir toprak yolda bu rotada kullandım. Yoldan ilk defa geçecek olmam ve hafiften başlayan yağmur nedeniyle tedirginliğim olsa da Çağlayancerit yoluna kadar çok keyifli bir deneyim yaşadım. Bisikletin çamurda nasıl yola tutunduğunu, beklentilerimin tam aksine asfalta göre daha keyifli bir sürüş tattım. Yolun bu kısmının tam ortasında 4-5 metre genişliğinde en derin yeri yarım metre kadar olan Erkenez çayından geçtim.
Çağlayancerit yoluna çıktıktan sonra yağmurun şiddetini artırması, sathi kaplama olan asfaltın bisikletin hızını kesmesi ve 4 km’lik Yusufhacılı’ya kadar olan tırmanış benim için rotanın en zorlu kısmıydı. Yusufhacılı’dan sonra 18 km’lik genelde iniş olan çok rahat bir sürüşle rotayı tamamladım.
Siz de Kahramanmaraş’ta bisiklet kullanmak istiyorsunuz ama kafanızda cevaplarını bulamadığınız sorular varsa, Kahramanmaraş Bisiklet Rehberi yazımız yardımcı olabilir