Yaylaüstü Alabalık
Güncelleme: 3 Ocak 2020
Yaylaüstü Alabalık, Onikişubat ilçe sınırları içerisindeki eski ismi Avgasır olan Yaylaüstü Mahallesinde bulunur. Onikişubat ilçesine 45, Andırın İlçesine 30, Başkonuş Yaylası’na ise 5 km uzaklıktadır. K.Maraş-Andırın yolunu kullanarak tesise erişmeniz mümkün.
Andırın istikametinden gelenler Başkonuş Mesire Alanı’na 3 km kala sola dönmeliler. Kahramanmaraş istikametinden geliyorsanız eğer Başkonuş Mesire Alanı’na varmadan 2 km geride bulunan Başkonuş Göletinin kapak hizasından sağa dönmelisiniz.
Doğanın İçinde
Ana yoldan saptıktan sonra her iki yolun da tesise uzaklığı 3 km olup, yolların bazı bölümleri stabilizedir. Biz haziran ayında binek araçlarımızla ulaşımda bir sorun yaşamadık. Yine de kış aylarında yola çıkmadan önce tesisi arayıp yol durumu hakkında bilgi almakta fayda var. Yol boyunca Karadeniz tarzı dağınık yerleşmiş köy evlerinin, meyve bahçelerinin ve seyrine doyum olmayan ormanların arasından geçip Yaylaüstü Alabalık Tesisleri’ne, küçük yönlendirme levhalarını takip ederek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Köyün eski adı Avgasır. Dulkadiroğlu beyleri bu el değmemiş, o dönemler için yaban hayatının yayılma gösterdiği bu alanı avlak olarak kullanırlardı. Av eğlencelerinde kullanılmak üzere bölgede günümüze ulaşmayan bir adet de Av Kasrı (köşk) bulunurmuş. Mahallenin eski adı da buradan geliyor. Kim bilir belki de Yavuz sultan Selim kaplan avına bu bölgede çıkmıştı.

Baskonuş Yaylası’nı ziyaret eden trekking ve doğa yürüyüşü tutkunlarının, dağcıların, fotoğrafçıların, kuş gözlemcilerinin ve izcilerin, yaylanın giriş bölümünde, yolun diğer tarafında başlayan ve orman içinde devam eden 2 km’lik patikayı kullanarak tesise yaya ulaşmaları da mümkün. Kahramanmaraş’ın en önemli turizm destinasyonlarından Başkonuş’a bu kadar yakın olmasına rağmen; tepenin ardında, gözlerden ırak, karayoluna ise nispeten uzak olması nedeniyle, belki de ilimizdeki en az bilinen alabalık tesisidir burası.

Tesis demek belki de yanlış olur. İlk gördüğünüzde sadece bir balık çiftliği olduğunu, restoran hizmeti vermediğini düşünebilirsiniz. Yoldaki küçük yönlendirme levhaları dışında burada herhangi bir tabela veya levha göremezsiniz. Balık çiftliğinin sırtını dayadığı yamaçtaki o kırmızı bağ evine benzeyen yer restoran bölümü. Restoranın en sevilen yeri havuzlara ve köyün eşsiz manzarasına bakan 15 kişinin rahatlıkla sığabileceği ve çayınızı yudumlarken kalkmak istemeyeceğiniz balkonu. Kapalı bölümde de birkaç masa bulunmakta. Menüde sadece alabalık var. Haziran ayından sonra gittiyseniz eğer bölgede yoğun şekilde tarımı yapılan sarımsaklardan da almanızı öneririz.
Hesapta Hata Var Diyeceksiniz
Yaylaüstü’nde toptan şekilde balık hali veya marketlere satış yapılmıyor. Üretilen alabalıklar, sadece buraya gelen müşterilere pişirilerek ya da taze temizlenerek satılıyor. Balığın lezzeti ortalamanın üzerinde. Her balıkçıda olduğu gibi kendilerine has biber, sarımsak, yağ ve kekikli sosla terbiye edilen balıklar sırttan yarılarak açık şekilde ızgara ediliyor.

Burası gerçek anlamıyla bir aile işletmesi. Anne, baba ve oğuldan oluşan Karataş ailesi çiftlikte ürettikleri balıkları 2006 yılından beri müşterilerine ikram ediyorlar. İkram ifadesi abartı olmaz. Sertifika sormadan organik olduğuna ikna edecek kadar doğal bir ortamda yetişen alabalık, kendi bahçelerinde yetiştirdikleri sebzelerden mamül tadına doyamadığım salata ve meşe közünde demlenmiş çay için 2015 yazında kişi başı sadece 6 TL ödedim.
2018 Temmuz ayında meşrubatları kendimiz götürdük. Balık, salata ve çay için kişi başı 12,5 TL ödedik. Hala lezzetine göre çok uygun.

Piknik maliyetinden daha uyguna en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından balığı tüketme şansı veriyor Karataş ailesi. Bölgedeki yaylaları ziyaret edip mangalla uğraşmadan doğaya daha fazla zaman ayırmak isteyen ve düşük bütçe ile alternatif lezzet arayan piknikçi ve gezgin grupları için oldukça uygun bir mekân burası.
Misafirlikte Gibi
Burada fiyatların ucuzluğu dışında, kendinizi bir ticarethanede değil evinizde ya da misafirlikte hissettirecek başka ayrıntılar da var. Kredi kartının geçersiz olması, telefonla aradığınızda evin yaşlı annesi Hatice Teyze’nin “Buyur Yavrum” diye cevaplaması, Karataş ailesinin az ama samimi sohbeti, yer yer utangaç tavırları, kimi zaman kalabalık gruplarda servis yaparken veya hesabı görürken sizlerden yardım talep etmeleri bunlardan bazıları. 2017’de Hatice Teyze bu dünyadan göçüyor. Şu anda oğlu Ahmet tek başına işletmeyi devam ettirmeye çalışıyor.
Derler ki her derenin, her çayın, her bir çiftlikte yetişen alabalığın lezzeti ayrı olur. Yaylaüstü’nde yetiştirilen alabalık başka yerde satılmadığı için bu lezzeti tanımak isteyenler yukarıda belirtiğimiz rotayı takip etmeliler. Alabalık tutkunları Yaylaüstü yoluna düşmeden önce tesisi arayıp herhangi bir ihtiyaç olup olmadığını sormayı unutmasınlar. Burası sizin çok fazla ziyaretçisi olmayan yayla eviniz ve bu evde genelde çay dışındaki meşrubatları ve ekmeği şehirden gelirken yanınızda getirmeniz talep edilebilir.
Ulaşım
Yaylaüstü Köyü Onikişubat / Kahramanmaraş Tel: 0344 278 1060 Cep: 0535 486 0446
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş.Bizzat deneyimlemiş biri olarak dedikleriniz çok doğru.Yediğim en lezzetli alabalıktı.Hatta kızım,bir ömür bu balığı yiyebilirim,diyerek bizi çok güldürmüştü.