Hurman Kalesi: Antik Yolların Hakimi
Güncelleme: 3 Ocak 2020
İsmini kollarıyla beraber kurulduğu tepenin üç tarafını saran çaydan alan Hurman Kalesi, Kahramanmaraş ili, Afşin ilçesi, Dağlıca (Marabuz) mahallesi sınırları içinde yer alır.
Antik dönemlerden yakın zamana kadar kullanılan Afşin – Kayseri yolu üzerinde bulunan kale, Geç Roma dönemine tarihlendirilmektedir. Roma döneminden sonra sırasıyla Abbasi, Selçuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı hakimiyetine giren kalenin harap vaziyetteki duvarlarında çeşitli tamir izleri görülmekle birlikte tam olarak dönemleme yapılamamaktadır.

Bölgede bulunan diğer kalelere göre çok daha geniş bir alanı çevreleyen surlarıyla bölgenin en büyüklerinden olan Hurman Kalesi’nin, bu özelliğiyle ticaret yollarını kontrol altına almak ve iletişim sağlamak dışında, garnizon ve savunma amaçlı da kullanıldığını söylemek yanlış olmaz.
Kaleye, eteğine kurulduğu yamacın yüksek kuzey tarafını çevreleyen surların batı tarafinda açılmış basık kemerli kapıdan girilmektedir. Kapı büyük oranda tahrip olmuştur.
Burç içindeki ahşap bölmeli katları, sur duvarları arasındaki tüm donatıları zamanla çökmüş olan kalenin, iç planını bütüncül olarak tayin etmek mümkün değildir.

Hurman Çayı’na ve Afşin-Kayseri kervan yoluna bakan tepede yükselen Hurman Kalesi, insanın ve doğanın onca tahribatına rağmen büyük ölçüde ayakta kalabilmiş müstahkem dış duvarları ve on dört tane burcuyla, “Kaleler devri bitmiş, yüklü deve katarları yerini dünyaları taşıyan lastik tekerlekli metal canavarlara bırakmış olsa da ben, Antik Yolların Hakimi, hala buradayım!” diyor.
Hurman Kalesi’ne Ulaşım
Afşin ilçe merkezine 30 km uzaklıktadır. Yolu asfalttır. Kendi araçlarınızla yarım saatte ulaşmanız mümkün. Dağlıca, Topaktaş, Dokuztay gibi Afşin’in kuzeyinde kalan köylerin dolmuşları ile de ulaşmanız mümkün.