AlışverişTarih

Kapalı Çarşı: Gelenekten Geleceğe

Güncelleme: 17 Ocak 2020

Tarihi Kapalı Çarşı bulunan nadir kentlerden bir tanesidir Maraş. Ulu Cami güneyindeki tarihi ticaret merkezinde yer alan çarşının herhangi bir inşa ve onarım kitabesi bulunmadığından tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Mimari dokusundan hareketle 16. yy sonlarında Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir.

Maraş’ta İpek Pazarı – 1897

Çarşı güney kuzey istikametinde yaklaşık 90 m uzunluğunda birbirine paralel uzanan iki sahından oluşmaktadır. Bu sahınlara doğu taraflarında paralel uzanan üçüncü bir sahının ise yol genişletme amacıyla 1948 yılında yıkıldığı bilinmektedir.

Günümüze ulaşan iki sahınına zaman içinde küçük müdahaleler yapılmış olsa da şehrimizde özgünlüğünü en çok koruyan tarihi çarşılardan biridir burası. 5 metre genişliğe ve 6-7 metre arasında değişen yüksekliğe sahip sahınların duvarları kaba yontu taş ile örülü, üstleri ise çapraz tonozla örtülüdür. Çapraz tonozların merkezlerindeki dikdörtgen açıklıklarla sahın içlerine ışığın doğal şekilde ulaşması sağlanmıştır.

Maraş Kapalı Çarşı - 1967 yıllığından
Maraş Kapalı Çarşı – 1967 yıllığından

Birbirine ortadaki açıklıkla bağlanan sahınların batıda bulunanı küçük bir geçitle Kıbrıs Meydanı’na doğuda bulunanı ise tonoz geçişle Taşhan’a açılmaktadır.

1966 yılına ait olduğu belirtilen aşağıdaki fotoğrafta çarşının Kıbrıs Meydanına açılan anıtsal ölçülere sahip kapıları görülmektedir. Çarşının kimliğini ortaya koyan, uzaktan meraklılarına kendisini fark ettiren bu kapılar da günümüze ulaşmamıştır. Bugün meydandan çarşılar bölgesine bakıldığında çarşının varlığını dışarıdan hissedilmemesinin sebeplerinden bir tanesi de bu durumdur. Sahınların meydan tarafında estetik kaygılardan yoksun şekilde sonradan inşa edilen düzensiz dükkanlar da çarşının görünürlüğünü ve görkemini örten bir diğer sebeptir.

1966 – Çarşının Kıbrıs Meydanına açılan kapıları

Kapalı çarşıdaki sahınların birinde ayakkabıcılar eski ismiyle kavaflar, diğerinde ise kumaş ve hazır giyim ürünleri satan bezirganlar zaman içinde yoğunlaşmıştır. Günümüzde de çarşının ticari yapısı aynı şekilde devam etmektedir.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir