Elbistan Kız Kalesi
Güncelleme: 3 Ocak 2020
Kahramanmaraş istikametinden Elbistan’a girişte yolun sağında batıya doğru uzanıp ovaya süzülen çıplak tepenin üstündeki harabe yapı herkesin dikkatini çeker.
Halk arasında Kız Kalesi adı ile bilinen bu yapı, Elbistan kent merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Kalealtı Mahallesi’nin hemen sırtında, ovaya ve Elbistan-Kahramanmaraş yoluna hâkim bir konumda yer alan yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki bir dağ sırtında inşa edilmiştir.
Herhangi bir kitabe verisi bulunmayan, dolayısıyla tam olarak yapılış tarihi bilinmeyen Kız Kalesi hakkında bugüne kadar yapılan sınırlı araştırmalarla tarihçiler yapının Ortaçağ dönemine ait bir Roma eseri olduğunu düşünmektedirler.¹
Roma ordularının Kapadokya’dan Mezopotamya’ya geçişini sağlayan, o dönemlerin Arabissos ve Germanicia şehirleri arasındaki yol üzerinde, Kısık Vadisi‘nin kuzey tarafında yer alan Kız Kalesi, muhtemelen İmparator Basil’in 877’de, Romen Diyojen’in ise 1068’de çıktığı seferlere şahitlik etmiş olabilir.
Büyük oranda yıkılmış olan kaleden günümüze, en doğu ucunda yer alan burcu ayakta gelebilmiştir. Yıkık duvar kalıntılarından hareketle kalenin ayakta duran burcun, batısına ve kuzeyine doğru uzadığı anlaşılmaktadır. Moloz ve kesme taştan iki katlı olarak inşa edilen yapının günümüze ulaşan duvarlarındaki kiriş deliklerinden katların ahşap örtülü olduğu anlaşılmaktadır.
Kahramanmaraş’ın önemli kaleleri arasında yer alan, bölge insanı tarafından artık kızların değil çocukları korkutan zincirli zebanilerin kaldığı masallara konu olan ve bugüne kadar herhangi bir restorasyon çalışması geçirmemiş olan Kız Kalesi’nin koruma altına alınmadığı takdirde ileriki nesillere ulaşmasının zor olduğu aşikardır.
Yakınlarda Ne Var
Kız Kalesi’ne geldiğinizde Kalealtı Mahallesi içerisinde kutsal olduğuna inanılan balıkların yaşadığı Balıklıgöl‘e (1 km) uğrayabilir, Ekinözü İçmeler‘de (15 km) acı suyu ve kıvrım tatlıyı, Gölpınar‘da (5 km) alabalığı tadabilirsiniz. Hasat zamanına denk gelmişseniz civardaki tarlalardan ay çekirdeği (Temmuz-Ağustos) ve şeker pancarı (Kasım-Aralık) temin edebilirsiniz.
¹Salt Tarih, Can Akgüç –Temmuz 2014