AfşinElbistanLezzet Durakları

Gölpınar Alabalık Tesisleri

Güncelleme: 9 Ağustos 2018

Yolu Elbistan ve Afşin’e düşen lezzet meraklılarının mutlaka uğradığı, ünü il sınırlarını aşan Gölpınar Alabalık Tesislerindeyiz. Elbistan’dan K.Maraş yönüne giderken 11. km’de bulunan Akçırı Mahallesine girer girmez tesisin dev tabelasını solda göreceksiniz. Tesis yolun 50 m güneyinde yer almakta ve yoldan net bir şekilde görünmektedir.

Aracımızı tesisin geniş otoparkına park ettikten sonra işletme sahibi Haşim BÖKE’den bilgileri almaya başlıyoruz.

Ziraat Mühendisi olan Haşim Bey, 1994’te Gaziantep Üniversitesi’ndeki görevinden ayrılarak köyüne döner  (Kahramanmaraş’ın 2013 yılında Büyükşehir olmasına kadar burası resmi olarak köy idi) ve yıllardır boşa akan Karasu’yu değerlendirerek alabalık çiftliğini ve lokantayı kurar.

Çoğu kişi balıkların Ceyhan’dan alınan su ile üretildiği düşünür ancak durum böyle değildir. Tesisin kendine ait Karasu olarak bilinen yaklaşık 570 lt/sn debiye sahip güçlü bir kaynağı vardır. Çiftlik bu kaynağı kullanır. Karasu tesisten yaklaşık 1 km uzakta Ceyhan ile birleşir.

Elbistan ve Afşin ilçelerinin idari sınırı tam tesisin üstünden geçtiğini, lokanta bölümünün Afşin’de su kaynağının ve gölün bir kısmının ise Elbistan sınırlarına ait olduğunu da bu esnada öğreniyoruz.

Yıllık 20 ton kapasiteye sahip çiftlikte üretilen alabalıklar, balık hali veya diğer satış noktalarına satılmıyor sadece tesisteki restoranda pişirilerek ve temizlenmiş olarak evinde pişirmek isteyen müşterilere sunuluyor.

Yazının il yayınlandığı dönemde tamamen ahşap mimariye sahip restoranın 300 kişilik kapalı alanı 500 kişilik açık alanı bulunuyordu. Yazımızdan bir yıl sonra 2016 yılında tesisin kapalı bölümü çelik ve alüminyum kullanılarak yenilenmiş ve kapasitesi yaklaşık 2 katına çıkarılmıştır. Eski otantik halini daha çok beğensem de yeninin önüne set çekilemiyor malesef. Açık alan toplamda 10 dönümü bulan ve misafirler için muhteşem bir manzara sunan suni göle bakmaktadır. Birkaç km güneydeki tepenin üzerindeki Kız Kalesi ise tesisin manzarasına ayrı bir güzellik katmaktadır.

Dileyen masarifler siparişleri hazırlanırken veya balıklarını yedikten sonra gölün üzerindeki asma köprüyü kullanarak karşı tarafa geçebilir, gölün etrafında eşsiz doğanın içerisinde tur atabilir, Karasu’nun kaynağını, tesisin bostanlarını, serasını ve alabalıkların yetiştiği beton havuzları gezebilir,  yetkililerin verdiği bilgilere dikkat ederek göldeki balıkları ve ördekleri besleyebilirler. Tesis olta balıkçılarına da fırsatlar sunmaktadır. Oltanızda tuttuğunuz balıkları tesis de afiyetle yiyebilir ya da temizletip evinize götürebilirsiniz.

Tesis kiremitte alabalığı ile meşhur. Ben şimdiye kadar bu tesiste başka bir şey tatmadım doğrusu. 20 yıllık deneyimle kiremitte sırttan yarılmış, soğan biber ve tereyağı eşliğinde odun ateşinde pişen alabalığın servis edilirkenki cızırtısı belki de beni müptela etti. Ancak dileyen misafirler için kırmızı ve beyaz etin her türlüsü ile köfte çeşitleri de menüde yer almaktadır.  Özel kahve ve künefesini ise yemekten sonra tatmanızı öneririz. Tesis ekmeğini kendi pişirmekte, dört mevsim sebze ve yeşillikleri kendi bostan ve seralarında üretmektedir.

Fiyatlar

2016 Ağustos ayında 4 kişi balık, meşrubat, tatlı ve kahveler dahil 100 TL ödedim.

2018 Mayıs ayında 5 kişi balık ve meşrubat için 109 TL ödedim.

Gölpınar Alabalık Tesisleri eşsiz alabalığın yanında sunduğu eşsiz doğası seyre doyum olmayana manzarası ile hoşça vakit geçirebileceğiniz bir yer.

Ulaşım

Elbistan – Kahramanmaraş Yolu 11. Km Akçırı Mevkii

0344 259 2052

 

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir