Kültür-SanatListeler

İçinden Maraş Geçen Filmler

Güncelleme: 13 Nisan 2020

Yedi Güzel Adam… 1950’li yıllarda Kahramanmaraş Lisesi’nde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayan yürekli şairlerin öyküsünü  anlatan dizi 2014 yılında TRT ekranlarında yayınlanmaya başlamıştır. Son yıllarda popüler kültürden beslenmeyişi, ana temasını edebiyatın ve şiirin oluşturduğu tek yapım olarak karşımıza çıkışı ve geniş kitlelere hitap etmesiyle Türk televizyon tarihinde önemli bir yere oturan dizinin, edebiyatseverlerin etkin kullandığı sosyal medya desteği ile de hayran kitlesi katlanarak artmıştır. Yöresel dizilerle kent tanıtımı yarışına geriden katılan ilimizi de bu alanda zirvelere taşımıştır.

Maraş’ta Çekilen 6 Film

Kahramanmaraş’ı Yedi Güzel Adam’a kadar dizilerde pek göremedik ama filmleri hiç düşündünüz mü? İlk altın portakalın ilimizle bağlantısı var dersek, Türkiye’nin en önemli aktörlerinden bazılarının yıldızı Maraş’ta parladı dersek, sıkı durun belirli bir bölümü Maraş’ta çekilen ve ilimizin adının, dondurmasının sıkça kullanıldığı bir filmin Oscar aldığını söylersek inanır mısınız? Evet, yanlış duymadınız sinemanın dünyadaki en prestijli ödülü Oscar’dan bahsediyoruz. Hem de makyaj, kostüm gibi alanlarda değil en iyi yabancı film dalında Oscar ödülünü Maraş’ta çekilen bir filmin aldığından bahsediyoruz.

Maraş Avucumda farkıyla ilk defa bugüne kadar tamamı ya da belirli bir bölümü Kahramanmaraş’ta çekilen veya konusunda Kahramanmaraş’ın bulunduğu filmleri sizler için derledik. Filmlerin vermek istediği mesajları, politik görüşlerini irdelemeden sunmaya çalıştık. Vurgulamak istediğimiz temel konu bu filmlerde Kahramanmaraş’tan, insanımızdan bir parçanın bulunması. Listeyi oluştururken izlediğimiz filmlere yer verdik. Ciddi bir araştırma da yaptık bu konuda. Yine de gözümüzden kaçan filmler var ise bilgi vermeniz durumunda izleyip listeye ekleyebiliriz.

Film afişlerine tıklayarak daha detaylı incelemelerini okuyabilirsiniz.

Kendini Kurtaran Şehir, Şanlı Maraş – 1951

Maraş’ın kahramanlık öyküsü ilk kez bu filmle sinemaya uyarlandı. Sadri Alışık ilk kez bu filmde Ali Ökkeş karakteriyle başrol oynadı. Yapım ve oyuncu ekibinin kalitesi, dönemin şartlarına göre kullanılan teknoloji, yakın tarihe ilişkin özgürlük mücadelesini bir delikanlının aşkının etrafında anlattığı sinematografik dili ve Maraş’a TBMM tarafından “Kahraman” unvanı verilmeden 22 yıl önce “Şanlı” unvanını layık gören öngörüsü ile Kendini Kurtaran Şehir: Şanlı Maraş sinema tarihimizde 1950’li yıllardan bugüne kalmış ender kaliteli eserlerden birisi olarak izleyicilerini bekliyor.

Karacaoğlan’ın Kara Sevdası – 1959

Yaşar Kemal’in senaryosunu yazdığı, Atıf Yılmaz’ın yönettiği Karacaoğlan’ın Kara Sevdası filminin tamamına yakını Andırın Çığşar Yaylası’nda çekilmiştir. Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Duygu Sağıroğlu gibi dev isimlerin reji ekibinde, Tijen Par, Kadir Savun ve pek çok unutulmaz ismin oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin müzikleri de Ruhi Su’ya emanet edilmiştir.

Gurbet Kuşları – 1964

İşlerin iyi gitmediği Maraş’taki tamirci dükkânlarını ve bahçelerini satarak taşı toprağı altın denilen İstanbul’a zengin olma hayaliyle göç eden Bakırcıoğlu ailesinin hikayesi. Filmde Maraş’tan sahneler göremesek de sık sık Maraş adından bahsedilmektedir. Altın Portakal’ın ilk sahibi olan film Cüneyt Arkın’ı da sinemamıza kazandırmıştır.

Rabbine Dön – 1986

Hüseyin Peyda, Agah Hün, Yılmaz Cesur ve Semra Poyraz’ın başrollerinde yer aldığı filmin tamamına yakını şehrimizde çekilmiştir. Döngel Mağaraları ve Ahır Dağı plan geçişlerinde sık sık gösterilir. Tarihi Maraş Çarşıları, Trabzon Caddesi gibi doğal ortamların kullanıldığı birçok kalabalık sahnede o dönemlerin çocuk-yaşlı binlerce  şehir sakini görülmektedir. Filmde kötü yolda olan üç adamın, iyi niyetli bir kadın sayesinde doğru yolu bulmaları anlatılmaktadır.

 Sahibini Arayan Madalya – 1989

Kahramanmaraş’ın kurtuluş hikâyesinin anlatıldığı ikinci film olan Sahibini Arayan Madalya’da ilkinin aksine tarihi bilgilere mümkün olduğunca sadık kalınarak belgesel niteliğinde bir film çekilmek istenmiş. Gerçek mekan çekimlerin büyük kısmının Maraş’ta çekildiği filmde Sütçü İmam, Arslan Bey, Abdal Halil Ağa, Müftü Rafet Efendi, Şehit Evliya ve Mılhış Nuri gibi Maraş kurtuluş mücadelesinin önde gelen isimlerinin birçoğunu görürüz.

Umuda Yolculuk – 1990

Yine bir göç hikayesi. Maraşlı bir ailenin İsviçre’ye kaçak yollarla gidişlerinin anlatıldığı Umuda Yolculuk (Reise Der Hoffnung) İsviçreli Yönetmen Xavier Koller tarafından çekilmiştir. Filmin başındaki bölümleri Maraş’ta çekilmiştir. Dondurmamız ve Maraşımız filmde sık sık zikredilir. Türkçe orijinal dile sahip İsviçre-Türkiye ortak yapımı Umuda Yolculuk, 1991 yılı en İyi Yabancı Film Oscar ödülünün sahibidir. Ödül ana yapımcısı İsviçre’ye verildiği için Türk sinema severler tarafından ödül aldığı pek bilinmez.

Umut Adası – 2006

2006 yılında çekilen Umut Adası da, ismini de muhtemelen esinlendiği Umuda Yolculuk filmi gibi kaçak yollarla Avrupa’ya giden gurbetçileri anlatmaktadır. Bu kez Elbistan’dan Londra’ya uzanan bir öykü bizi bekliyor.

Babamın Sesi – 2011

Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ve 19. Adana Altın Koza En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülü dışında birçok ödül alan film Elbistanlı Yönetmen Zeynel Doğan tarafından Elbistan ve Ekinözü ve Diyarbakır’da çekilmiştir. Dinlediği kasetlerle babasını tanımaya çalışan Zeynel’in öyküsünde Elbistan ve Nurhak Dağlarının eşsiz manzaraları sizleri bekliyor.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir