Tarih

Uzunoluk Hamamı – Dijital Kurtuluş Müzesi

Güncelleme: 3 Eylül 2018

Zengin su kaynaklarına sahip olan Maraş’ta halkın geçmişten günümüze temizliğe verdiği önem, bugünkü tarihi kent merkezinde çoğu Dulkadiroğulları döneminden kalma tarihi hamamlarda kendini göstermektedir.

Gerek suya dayanıklı banyoların inşa edilmesi gerekse suyu ısıtmanın zorluğu nedeniyle evlerde bireysel olarak yıkanmanın pek mümkün olmadığı dönemlerde mecburi bir çözüm olarak ortaya çıkmış bu hamamlar yüzlerce yıla rağmen korunarak günümüze kadar ulaşmış ve kentte bir kültür haline gelmiştir.

Bugün kentteki tarihi hamamların birçoğu hala ilk günkü gibi yıkanıp temizlenmek isteyenlere hizmet vermektedir.

Uzunoluk Hamamı, Sütçü İmam’ın ilk kurşunu işgalcilerin bağrına saplayıp, bir halkın özgürlük umudu üstündeki tozları temizleyerek, topyekün mücadeleye giden yolu açtığı için Kahramanmaraşlının gönlünde apayrı bir yeri vardır. Bu özelliğiyle 2014 yılından beri Dijital Kurtuluş Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ücretsiz olarak ziyarete açık olan müzede, hamamın orijinal planında yer alan soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve eyvan gibi bölümlerinde Kahramanmaraş Kurtuluş Mücadelesi, basılı, sesli ve görsel sunumlarla anlatılmaktadır.

Ulaşım
Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir