Kültür-SanatTarih

Maraş Alman Misyonu’ndan 25 Ekim 1916’da Yazılan Mektup

Güncelleme: 3 Temmuz 2019

Doğu’da Hristiyan Sevdası İşleri Alman Yardım Kuruluşu

1895 yılındaki Ermeni olaylarının hemen ardından, 1896 yılında Pastör Ernst Lohhman ve Dr. Johannes Lepsius tarafından Frankfurt’ta kuruldu. İlk yıllarında sadece Osmanlı topraklarında  faaliyet yürüten kuruluş, Ermeni azınlıkların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde yetimhane, okul ve hastaneler kurdu.  Günümüzde Doğu’da Hristiyan Yardım Kuruluşu ismiyle Ermenistan, Lübnan, Irak, Suriye ve Almanya’da faaliyetlerine devam etmektedir. Maraş’taki faaliyetlerine de 1896 yılında başlayan kuruluş hastane dışında, yetimhane ve eğitim işleriyle de uğraşmıştır. Kuruluş o dönemler Maraş’ın önemli binalarının, sokaklarının ve sosyal dokusunun yansıtıldığı çok sayıda kartpostal basarak tüm dünyaya dağıtmıştır.

Gündoğumu Dergisi

Alman Yardım Kuruluşu’nun 1899’da yayın hayatına başlayan Gündoğumu isimli aylık dergisi o dönemler tüm misyonlarından mektup, fotoğraf ve haberler içeren bir yayın politikası izlemiş. Derginin neredeyse 1919’a kadar olan tüm sayılarında Maraş’tan haberler ve bilgi notları yer almaktadır. Aşağıdaki yazı, derginin 1917 Ocak sayısında yayınlanmış olan mektubun tarafımdan yapılan tercümesini içermekte olup, Maraş Alman Hastanesi ve Alman Yetimhanelerinin o dönemki durumlarına ilişkin son önemli bilgiler içermektedir. Yazıda yer alan Alman Hastanesi‘nin görüldüğü fotoğraf da mektupla birlikte 1917 tarihli dergide yayınlanmıştır.


Sayın Müdür!

Maraş 25 Ekim 1916

Salem’in duvarları arasında ciddi hastalıkların tedavisine vesile olan kurumumuzun Alman öncüleri için hastanemizden fotoğraflar yolluyorum.

Hastalarımızı uzun yolculuğun riskini göze almaya gerek kalmadan dinlenebilecekleri ve tedavi olacakları bu hastaneye naklediyoruz. Rahibe Paula cömert bir şekilde Salem Hastanesi’ni bizlerin hizmetine sundu. Hastaları iyileştirme noktasına mükemmel olanaklar sunan bu harikulade kurumun imkanlarından istifade ediyoruz. Rahibe Paula ve Marie’nin sevgi dolu ve özverili çabaları sayesiinde, son derece tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. İnce, solgun ve zayıf halde buraya getirilen hastalar, birkaç hafta içinde sağlıklı, iyi beslenmiş, neşeli ve gönülden minnettar şekilde Salem’den ayrılıyorlar. Tüm bunları bizzat kendi bedenimde de tecrübe ettim.

Maraş Alman Hastanesi – 1916

Tüm bunların yanında Airan’daki (?) hastanedeki kız kardeşlerimiz de bu kurum tarafından düzene sokulmuştur. Kızkardeşlerimiz ve Bay Blank yatakların temini ve askerlerin gözetimi konusunda büyük destek verdiler.

Zaferle birlikte gelen barış sonrasında Almanya’ya döndüğümde, sana Maraş’ta geçirdiğim zamanı detaylarıyla kişisel olarak anlatacağımı umuyorum.

Başhekim

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir