Fırnız Bisiklet Turu
Güncelleme: 8 Mayıs 2017
Rota: Kahramanmaraş – Kayseri Yolu – Kürtül – Fırnız
Tarih : 17.04.2016 Bisiklet Seçimi: Dağ Bisikleti Toplam Yol : 78 km Ortalama Hız : 16,5 km/s Sürüş Süresi : 4 saat 45 dakika Toplam Süre : 8 saat 8 dakika Düşük İrtifa : 427 m Yüksek İrtifa : 945 m Toplam Yükseliş: 1883 m

Bisiklete başladığım 2015 Ağustos ayından itibaren en çok sürmek istediğim yerlerden bir tanesi Fırnız Vadisi idi. Vadinin en canlı renklerine kavuştuğu, çayın en coşkun aktığı nisan ayını özellikle seçtim.
Aynı güzergahta gidiş-dönüş yaklaşık 80 km sürecek parkura sabahın serinliğinde başlamak istesem de uykunun galip gelmesiyle pedala saat 10:00’da basabildim. Yanıma biraz çerez ve üzüm dışında erzak almadım. Yol üstünde yeterince çeşme var. Yemeğimi ise Fırnız Vadisinde bir balık restoranında halledeceğim.

Kavlaklı Organize Sanayi’den sonra Menzelet Barajı yol ayrımına kadar yol tek yönlü gidiş-geliş. Emniyet şeridi neredeyse yok. (Güncelleme: 2016 Eylül ayında 200 m’lik kısmı hariç yolun bu bölümü de bölünmüş hale getirildi. Bisikleliler için bu güzergahta turlar daha kolaylaştı.) Aynı güzergâhı paylaştığımız piknikçilerin trafiği de eklenince sürekli arkamı kolluyorum. Önümde iki büyük tırmanış bulunuyor. İlk tırmanış Kürtül. Daha önce Menzelet turunda bu yokuşun başlangıcına kadar gelmiştim. Tırmanışta geniş emniyet şeridi moralimi yükseltiyor. 170 m tırmanış içeren 4 km’lik yokuşu bol bol mola ve fotoğraf çekimiyle yarım saatte çıkıyorum. Aynı zamanda yol üstündeki tek bakkal olan Kürtül tepedeki Kale Market’ten aldığım soda ile mineral depoladıktan sonra Andırın yol ayrımına kadar neredeyse hiç pedal çevirmeden 3 dakikada indim.

Andırın yol ayrımından sonra esas tırmanış başlıyor. Ortalama %5,3 eğime sahip 9 km’lik Bozoğlan (Mimar Sinan) yokuşunu 3 kez mola vererek 1 saat 15 dakikada çıktım. Bu yorucu tırmanışın geri dönüşte vereceği zevki düşündüm her pedala basışımda. Tepeden sonra Fırnız yol ayrımına kadar 5 km’lik bir iniş var. İniş bitince birçok balık restoranın kocaman tabelaları Fırnız Vadisi için sola dönmeniz gerektiğini gösterecek size.

Fırnız çayını soluma alarak tatlı bir tırmanışla hafta sonu piknikçilerin oluşturduğu yoğun trafiğe de dikkat ederek bisikletimi birkaç hafta önce tanıştığımız Ersin Bey’in balık çiftliğine sürdüm. İlk karşılaştığım köprüden nehrin karşı yakasına geçmeden sağa ayrılan toprak yolu 2 km boyunca takip ederek Aras Alabalık Tesislerine eriştim.

Tesis çalışanları beni ilk gördüklerinde turist zannettiklerini, daha önce buraya bisikletle kimsenin gelmediğini söylediler. Çınar ağaçlarının gölgesinde en önemli hayvansal protein kaynağı olan alabalığı yerken Ersin ve Talip Aras kardeşler ile bisiklet, alabalık ve bölge hakkında sohbet ettik. Hemen yanımdaki ağaçta asılı duran paslanmış ayı/kurt kapanını görünce sordum: “Vadide bisiklet sürerken önüme vahşi hayvan çıkabilir mi?”. Çok eskiden kurtlar ve domuzlar için kullandıklarını, bugün artık nostaljik bir süs eşyası olduğunu belirttiler. Çaylarımızı yudumlarken kapanı kurduk ve bir sopayla tetikledik. Hala çalışan bir süs eşyası olduğunu gördük. Çaydan sonra müsaade istedim, eve dönmek üzere yola koyuldum.
Dönüşte Fırnız Çayı’nın karşı yakasında patika yolları kullandım, piknikçilerle sohbet ettim, bol bol fotoğraf çektim.
Gelirken tırmandığım iki büyük yokuş yine beni bekliyor. Bu istikamette tırmanışlar daha kısa inişler daha uzun. Vadiden Kayseri yoluna çıkar çıkmaz Bozoğlan yokuşu başlıyor. 5 km’lik tırmanış yorucu olsa da gözümü hep 970 metre rakımlı zirvesine dikiyorum. Zirveden Andırın yol ayrımına kadar yaklaşık 9 km’lik iniş beni bekliyor.

Andırın yol ayrımından sonra başlayan Kürtül yokuşunun bu tarafı diğer tarafının aksine emniyet şeridi barındırmıyor. Kahramanmaraş’tan, Gaziantep’ten Ilıca ve Fırnız Vadisi’ne akın edenler Pazar günü ikindinden sonra geri dönüşte oluşturdukları trafik de eklenince bu tırmanış bisikletliler için çok tehlikeli ve yorucu olabiliyor. Yokuşun büyük kısmını kenardaki yarım metrelik toprak zeminde çıkıyorum. Dikenlerin ve çalıların kapladığı yaklaşık 1000 m’lik bölümü hiç sürülemeyecek halde. Bu kısımları yürümek zorunda kaldım. Eğer hafta içi gelirseniz en sağ şeridi kullanabilirsiniz. Bu sorun sadece hafta sonu özellikle pazar günleri var.
Akşam 18:08’de eve ulaştığımda telefonumdaki Cycledroid uygulaması 78 km yol kat ettiğimi gösteriyordu. 8 saatin büyük bölümünü güneş altında geçirmiş ve büyük ölçüde kızarmıştım. Oğlum boynumdaki güneş yanıklarının arasındaki kask bağlarının izini inceliyordu.
Bu turdan bir ay sonra aynı rotayı biraz daha yükseğe taşıyarak Fırnız Vadisi’nin zirvesine, Çukurhisar’a pedalladım.
Siz de Kahramanmaraş’ta bisiklet kullanmak istiyorsunuz ama kafanızda cevaplarını bulamadığınız sorular varsa, Kahramanmaraş Bisiklet Rehberi yazımız yardımcı olabilir.