Kültür-Sanat

Bir Kitap: Kısık Vadisi

Güncelleme: 17 Haziran 2022

Kısık Vadisi
YazarKamil Aydoğan
YayıneviKaynak Yayınları
Yayın Yılı2012
Sayfa230

Dağları milyonlarca yılda birbirinden ayırmış bir nehrin, insanları bir anda birbirinden koparışının öyküsü Kısık Vadisi.

Ceyhan’ın kayalıkları yarıp, geçit vermez derin vadiler oluşturduğu bir coğrafyada doğan ve gençliğini geçiren yazar, büyüklerinden yıllar önce dinlediği acı dolu yaşam öykülerini, geçen onca yılın ardından bu romanda bir araya getirmiş.

Kamil Aydoğan’ın bu ilk romanında coğrafyanın insan yaşamına etkisi yaşanmış olaylar ve gerçek karakterlerle işleniyor. Romanın duru ve şiirsel dili bu gerçekliği güçlendirerek okuyucuyu kendine bağlıyor.

Yaklaşık bir asırlık döneme yayılan olayların anlatıldığı romanda, modern edebiyat ve sinemada görmeye alıştığımız zaman doğrusundaki ileri gidiş ve geri dönüşler çok sık kullanılmış. Kitabın ilk sayfalarından itibaren karşılaşılan çok fazla kişi, yer, dönem ve olaylar okuyucuda ilk başta kafa karışıklığı hissi uyandırsa da; yazarın eser boyunca devam ettirdiği ileri-geri dönüşlerde karakter, mekan, zaman ve hadiseleri birbirine ustalıkla bağlayışı, endişeli okuru kitabı elinden bırakmak istemeyen meraklı okura dönüştüyor.

Kısık Vadisi

Bugün derin vadilerinde birbiri ardına barajların yükseldiği Ceyhan’ın romana konu olan bölümü, henüz baraj altında kalmamıştır. Ilıca’nın 10 km doğusunda yer alan Kısık Vadisi, her yıl birçok doğaseverin ziyaret ettiği eşsiz güzelliklere sahiptir. Kitaba ismini veren Kısık Vadisi’nin, romanın kapağında yerini muhtemelen Türkiye sınırları dışında yer alan başka bir nehre bırakışını garipsedim doğrusu.

Bölgedeki onlarca köyden yaşam koşulları nedeniyle zamanla şehre göç edenler Kısık Vadisi’yle ilgili acılı, neşeli bazen de korkutucu hikayeleri hep anlatagelmişlerdir. Kahramanmaraş’ta yaşayan herkesin az çok Ceyhan’ın bu zorlu vadisiyle ilgili etrafındakilerden duyduğu hikayeler vardır. Bu nedenle kitabı okurken gören herkes “Bu Kısık Vadisi, bizim Kısık Vadisi mi?” diye soruyor ve kendisi de kitabı okumak istiyordu. Bu yazıyı hazırladığım dönemde okuduktan sonra benden çıkan kitap hala elden ele dolaşmaya devam ediyor.

Romanda yalnızca Kahramanmaraşlıların değil tüm okuyucuların kendinden bir şeyler bulacağını düşünüyorum. Okuduktan sonra yazarın küçük yaşlardan itibaren büyüklerinden dinlediği öyküleri, 55 yaşında nasıl bu kadar berrak şekilde birbirine bağlayarak kitaba dönüştürdüğüne hayran kalacaksınız. Muhtemelen “Benim de büyüklerimden dinlediğim tam romanlık öyküler var. Neden olmasın?” diye içinizden geçireceksiniz.


Arka Kapaktan

Genç yaşta kaybedilen bir anne, Yemen’e uzanan askerlik günleri, bir dönemin ezansız, cemaatsiz camileri, bunalan insanların çıkış yolu bulma gayretleri, dini öğrenmek ve öğretmek için katlanılan zorluklar, yaşanamamış sevdalar, kavuşulamamış sılalar, hepsinin ortak mekânda birleşmesi.


Kamil Aydoğan

Kamil Aydoğan: Ankara İl Milli Eğitim Müdürü, Kısık Vadisi Yazarı

1956 yılında Kahramanmaraş´ın Kertmen köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü´nü bitirdi. Çankırı´da Türkçe öğretmeni (1981 – 1984), Kahramanmaraş Andırın Lisesi Müdürü (1984 – 1986), Ankara Çankaya İncesu Lisesi Müdürü (1986 – 1987), Ankara Çankaya Kurtuluş Lisesi Müdürü (1987 – 2003), İzmir Millî Eğitim Müdürü (2003-2008), Ankara Millî Eğitim Müdürü (2008-2014) ve Nürnberg Eğitim Ateşesi olarak görev yaptı. 2018 Mayıs ayında Ankara’da vefat etti. Kahramanmaraş’ın bir diğer edebi şahsiyeti Abdurrahim Karakoç gibi Ankara Bağlum’da medfundur.

Muhtelif dergilerde yazıları yayımlanmıştır. Şiir, deneme, roman ve kişisel gelişim alanlarında yayınladığı eserler şunlardır

  • Köy Yazıları, Deneme, Edebiyat Dergisi Yayınları
  • Yük, Şiir, Esra Sanat Yayınları
  • Hayat Kaç Köşeli, Kişisel Gelişim, Akçağ Yayınları, 1999
  • Hayatın Şiire Sığmayan Yüzü, Şiir, Ercan Yayınları, 2004
  • İçimizin Yıldızları, Yaşantı, Hece Yayınları, 2006
  • Kısık Vadisi, Kaynak Kültür Yayın Grubu, 2012
  • Arta Kalan, Cümle Yayınları, 2015
Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir