Lezzet Durakları

Menekşe: Paçanın Sanata Dönüştüğü Yer

Güncelleme: 5 Ocak 2018

Paçadan kelle sanatına 18 yıllık el emeğinin öyküsünü paylaşmak niyetindeyim bugün sizlerle. Paçası lezzet, kellesi sanat bir usta tanımak için Mağaralı Mahallesine yol aldığınızda neler göreceğinizi ben özetleyeyim siz yaşayın dilerseniz.

Menekşe Paça’nın Remzi Ustası 1997’de başladığı meslekte özgün lezzeti yakalaması on yıl sürmüş.  Diğer paçacıların kümelendiği kentin en işlek çarşılarında değil gözlerden uzak bir mahalle içinde olmasına rağmen her geçen yıl tanınmış, tanıtmış paçasının lezzetini. Ünlülerin, siyasilerin ve turistlerin uğrağı olan mütevazi dükkanının duvarlarına anılar asmış çerçeve çerçeve. Bu lezzeti tadan ünlülerden bazıları Vedat Milor, Kıraç, Ediz Hun, Coşkun Sabah… Duvarda dikkat çekenlerden biride profesörün ‘sakatat yemekten çekinmeyin’ başlıklı gazete yazısı.

Remzi Ustanın, ciğer, tava ve kebaplarla çeşitlendirilmiş menüsü mevcut. Bölgede yetişen keçi, koyun, kuzu kelleleri ile işin belki de en önemli püf noktalarından dana kaval kemiği iliği ve sumak ekşisi kullanarak geleneksel usullerle hazırladığı paçasının ünü başka. Öyle ki her zevke uygun dil, göz, yanak, çene, beyin ve karışık olmak üzere zengin paça türlerinden farklı olarak dikkatimizi çeken diğer sıradışı lezzetleri ise ekmek arası söğüş paça, paça suyuna tarhana ve kızarmış kuzu kelle. Kendi imalatı olan turşuları da ayrıca bahsedilmesi gereken güzellikte. Sabah 06:00’dan gece 01:30’a kadar kapısı ziyaretinize açık. Öğle ve ikindi arası kısa zaman dilimi dışında her zaman paça servis edilmektedir.

Paçanın tadını, ağızda bıraktığı aromayı, fiyatını ve Remzi Usta’nın sohbetini beğendik. Paçayı çok sıcak seviyorsanız eğer Maraş’taki diğer paçacıların aksine ısıyı daha az muhafaza eden porselen tas kullanan mekanda, servisin metal tasta yapılmasını istemenizi öneririm.

Aktif bir sosyal medya kullanıcısı olarak çağa ayak uydurmuş Remzi Usta. Dünya klasiklerinde görebileceğiniz sıradışı betimlemelerle, müşterilerine gösterişli övgüler içeren yazılarını sosyal medyada paylaşır sık sık.

Paçadan Sanat Çıkarmış

Yemeğin ardından lavabosunda bizi karşılayan koçbaşı abajuru sorunca, Remzi Usta pek bilinmeyen sanatının sırlarını açıyor bizlere. Paça için kullanılan kellelerinin hiçbir parçasını atmayarak nasıl değerlendiririm diye kafa yormuş Remzi Usta. Allah’ın bize verdiği nimetleri en güzel şekilde insanların hizmetine sunarken geride kalan kemikleri dahi israf etmeyecek kadar bu konuda hassas davranması çevrecilere ve hayvanseverlere örnek olacak cinsten.

Kelleleri işleyerek gece lambaları , avizeler ve abajurlar yapmış. El emeği hobilerin bir paça ustasının elinden çıkabilecek en güzel örneklerinden biri olan bu işin adı ‘kelle süsleme sanatı’ olmalı diyoruz dinlerken. Zira yaptığımız araştırmalarda yerli ve yabancı bu şekilde bir sanatla karşılaşmadık. Baktıkça hayranlık uyandıran eserlerini fonksiyonel hale getirmiş olmasını da takdir ile karşılıyoruz. 2 örneğini dükkanında görsek de 150’ye yaklaşan eserlerinin özel olanlarının yalnızca fotoğraflarını telefonundan gösteriyor ve bir gün açacağı serginin tüyolarını veriyor. 10 yıldır emek vererek hazırladığı sanat eserleri atölyesinde sergileneceği güne hazırlıyormuş meğer. Sergi konusunda sponsorlardan da destek istiyor Remzi Usta. Elektrik malzemeleri üreticileri ve aydınlatma işiyle uğraşanlar! Bizden söylemesi bu sanat çok konuşulur.

Yemeğindeki sanatını hobisiyle destekleyen Ustamızla tanışmak meşhur olmuş paçasından tatmak ve kelle sanatının inceliklerini dinlemek; yani Maraş’ı Avucunuzda hissetmek için, hoşgelmelisiniz.

Nasıl Gidilir

Mağaralı Ökkeş Cd. No:50    0344 223 1259

 

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Rana

Edebiyat seven Matematik Öğretmeni.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir