Şairler Sultanı: Necip Fazıl Kısakürek
Güncelleme: 3 Ekim 2019
Bugün, Şairler Şehri olarak bilinmemizde, İstanbul’da doğup İstanbullu gibi büyüyen ama kendini her zaman Maraşlı olarak hisseden, yaşadığı dönemde Üstad ve Sultan’us Şuara(Şairler Sultanı) olarak anılan Necip Fazıl büyük pay sahibidir.
Kaldırımlar, Sakarya, Çile, Şarkımız Bizim, Beklenen gibi birçok şiiri ezbere bilinen Necip Fazıl, Maraş’ın Kurtuluşunu anlattığı Tohum başta olmak üzere, Reis Bey, Bir Adam Yaratmak gibi unutulmaz piyeslere de imza atmıştır. Necip Fazıl, öykü ve makale alanında da önemli eserler vermiştir.
26 Mayıs 1904’de İstanbul’da doğmuş, 25 Mayıs 1983’de İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri İstanbul Eyüp Sultan Mezarlığında bulunan şairin adı, Kahramanmaraş’ta hastane, kültür merkezi, okul, yol gibi birçok yerde yaşamaya devam etmektedir.
Kendi Dilinden Necip Fazıl
“1904’te İstanbul’da doğdum. Terbiyemi büyük babama borçluyum. Şu portresini gördüğünüz Maraşlı Kısakürek oğlu Hilmi efendi. İlk tahsilimi büyük babamın dizlerinin dibinde ve birçok Fransız, Amerikan ecnebi mekteplerde yaptım. 1916 da eski ismiyle Mekteb-i Fünunu Bahriyeyi Şahane Deniz Harp okuluna girdim. 1918 de İstanbul Darül Fünunu bugünkü ismiyle üniversite, felsefe şubesi, oradanda Paris ve Sorbon Üniversitesi.
1938 de içimi böyle bir sosyal mücadele hamlesi kapladı ki artık çalışamaz oldum ve kendimi mücadele sahasına attım. Yüksek mekteplerde hocalık, günlük gazetelerde muharrirlik, politika, şiir, sanat hepsi bir arada…
1941’de evlendim ve beş çocuk sahibi oldum. Bugün en büyük çocuğum 30’unu aşmış vaziyette.
Neticede hocalıkla politik mücadele arasında bir tercih yapmam bana muarif vekali(Eğitim Bakanı) tarafından bana emredildi. Ondan sonra kendimi mecmua ve kitap neşriyatına hasrettim.”