Maraş Kalesi
Güncelleme: 25 Temmuz 2019
Asur ve Hititler döneminden beri iskan edildiği bilinen Kahramanmaraş Kalesi, bugünkü kent merkezinin en eski yerleşimlerinden biridir.
Kalenin kadim geçmişini Dulkadiroğulları Beyliği, çağlarının çok ötesinde bir ileri görüşlülük ve medeniyet tasavvuru ile çok iyi değerlendirmiş, 14. Yy’dan itibaren başta Hititlere ait olmak üzere bölgenin antik eserlerini kalede toplayıp sergilemişlerdir. Bu yönüyle Kahramanmaraş Kalesi Türk Müzecilik tarihinin en eski örneklerinden bir tanesi sayılmaktadır.
19. yy sonunda kadar Hititler döneminden kalma bir çift kapı aslanı beklerdi kalenin girişinde. 1883’te İstanbul Arkeoloji Müzesine, 2013’de ise Kahramanmaraş Müzesi’ne taşınan Maraş Aslanı‘nın üzerindeki metin şehrin antik dönemine ilişkin önemli bilgiler içermektedir.
Binlerce yıldır gördüğü savaşlarda sürekli el değiştiren Kahramanmaraş Kalesi, Fransız İşgalcilerin de yüz yıl önce iştahını kabartmıştı. Bir ay önce İngilizlerden şehri devralan Fransız işgalciler 27 Kasım 1919 gecesi kaleden Türk Bayrağı’nı indirip Fransız Bayrağı dikmişlerdi. Fransızlar Maraş’ın her ferdinin bir aslan olduğunu unutmuşlardı.
Maraş, Maraşlı’ya mezar olmadan, düşmana gülzar olmazdı.
Ertesi gün kalede dalgalanan Fransız Bayrağını gören halk, Ulu Cami’de verilen “Düşman bayrağı kalede dalgalanırken Cuma namazı kılınmaz” vaazı ve dağıtılan direniş bildirileri sonrasında kaleye hücum etmiş ve düşman bayrağını indirip, Türk bayrağını bir daha inmemek üzere kaleye çekmişti.
Kahramanmaraş Kalesi’nde bugün kapı aslanları değil kurtuluş mücadelesinde korkusuzca savaşan kahraman bir halkın anısı sizleri bekliyor olacak.
Ulaşım
Kahramanmaraş Kalesi, tarihi kent merkezinde yer alır. Neredeyse tüm dolmuşlar yakınından geçer. Kale içine kadar araçla çıkmak mümkün ama ben aracınızı kale eteğine park edip yaralı surların gölgesinden yürüyerek çıkmanızı öneririm.