Kahramanmaraş Tırıvırı Kebap
Güncelleme: 9 Ağustos 2018
Kamyon ve Tır sürücülerinin en lezzetli lokantalarda yemek yediğini hepimiz biliriz. İşbilen gezginler yolculukta genelde en çok kamyonun park ettiği lokantalarda yemek yerler. Peki ya tırın kendisinde yemek yemeyi hayal ettiniz mi? Kahramanmaraşlıları, Üngüt kavşağına park ettiği tırında ağırlayan Tufan Usta’yı sizler için ziyaret ettik.
Ailemle birlikte geldiğim Tırıvırı’da sıcak ve samimi şekilde karşılanıyoruz. Yoldan göründüğü kadar şirin bir ortam var içeride. Sandalye yok, taburelerde oturuyoruz. Methini duyduğumuz ciğerinden sipariş verdikten sonra mekânı gezmeye başlıyorum. Oturduğumuz alanın, beklentilerimin aksine tır dorsesi olmadığını, dorseye bitişik inşa edilen ahşap bir platform olduğunu fark ediyorum. Dorsenin mutfak olarak kullanıldığını garsonlardan öğreniyorum. Tırın dorsesi mutfak yerine müşteriler için ayrılsa mekânın ruhuna daha uygun bir ortam oluşturulabilirmiş. Hatta tırın kafasına kurulacak birkaç kişilik masa ile dileyen müşterilere farklı bir deneyim olanağı sunulabilirmiş. Kaç kişi hayatında bir tıra binmiştir değil mi? Kaç kişi bir tırda yemek yemiştir?
Oturduğumuz bölümün üç cephesi tamamen pencerelerle çevrili olduğu için ferah bir havası var. Her ne kadar yolun karşısında bulunan yapılar görüş açısını daraltsa da; panoramik manzarada Sır Barajını, Düldül Dağını görmeniz mümkün.
Personel bu küçük mekânda, aynı anda kapalı alanda 40 kişiye kadar hizmet verebildiklerini belirtiyor. Yazın dışarıdaki masalarla bu sayı 200’e kadar çıkıyormuş.
Ciğerlerimiz yedikten sonra Tufan Etyemez usta ile tanışıyoruz. Soyadının aksine et yemeyi de yedirmeyi de çok seven Tufan Usta, mesleği Antalya’da öğrendikten sonra memleketine dönüp bu şekilde sıradışı bir restoran kurmak istemiş. Mardin’den getirttiği, modelini ve yaşını bilmediği Man marka tır kafası ile Ankara’dan getirttiği tır dorsesini birleştirerek 8 yıl önce Tırıvırı’yı hizmete açmış. Tufan Usta, OSB, üniversite ve adliye personelinin en önemli müşterileri olduğunu, yoldan geçenlerin de yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Bu nedenle kış aylarında gece yarısına kadar, yaz aylarında ise gece 3’e kadar açık olduklarını söylüyor. Her türlü ızgara kebap, ciğer ve kendi imalatları olan sucuğun bulunduğu Tırıvırı’da, Tufan Usta’nın en güvendiği lezzetler yoğurtlu kebap ve beyti imiş. Biz sadece ciğerini tattık beğendik. 2015 martında iki kişilik ciğer ve içecek için ödediğimiz 25 TL’lik orta seviye fiyatı da cebimizi yakmadı. Diğer ürünleri tatmayı başka yol maceralarına bıraktık.
Nasıl Gidilir
İlk kez ziyaret ettiğimizde Tırıvırı bugünkü Üngüt kavşağında yer almaktaydı. 2018 yılında köprülü kavşak yapıldıktan sonra biraz aşağıya Bisiklet Parkuru‘nun karşısına taşındı. Şehir merkezinden veya Adana, Gaziantep istikametinden gelenler Kayseri yolunu takip edip şehir çıkışında Üngüt kavşağını geçtikten sonra Kılavuzlu’ya varmadan sarı kamyonu sağda görecekler. Kayseri, Göksun tarafından gelenler ise şehre girdiklerinde Kılavuzlu kavşağını geçtikten sonra solda Tırıvırı’yı göreceklerdir. İlerdeki Üngüt Köprülü kavşağının üstüne çıkıp u-dönüşü yaparak sarı kamyona ulaşabilirler. Tesise kent merkezinden Kılavuzlu, Hasancıklı, Kavlaklı/OSB halk otobüsleri ile ulaşmak mümkün.
Kayseri Yolu Bisiklet Parkuru Karşısı Onikişubat/Kahramanmaraş
Tel: 0553 395 7869
Tel: 0344 211 0406
Tufan beyin yanlışı var. Orayı Ahmet Özdoğan açmıştı. Kendi fikrim diye bahsetmesi hoş değil.