Dulkadiroğlu Kültürel Miras Müzesi
Güncelleme: 20 Ekim 2018
Kahramanmaraş’ın kentsel sit alanı içerisinde bulunan tescilli sivil mimari eserlerinden bir tanesi bugün Dulkadiroğlu Kültürel Miras Müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından satın alınıp restorasyonu yapılmadan önce özel mülkiyette bulunan ve konut olarak kullanılan yapı zemin+1 kat olmak üzere yığma tekniğiyle inşa edilmiş. Kitabesi bulunmayan yapının kim tarafından ve tam olarak hangi tarihte yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapısal özellikleri göz önünde bulundurularak Geç Osmanlı Dönemine ait olduğu değerlendirilmektedir.
Tematik Mutfak Müzesi’ne çok yakın bir konumda bulunan Kültürel Miras Müzesi’nde ziyaretçileri daha çok Kahramanmaraş’ın elle tutulamayıp gözle görülemeyen kültür hazineleri bekliyor olacak.
Masal Odası’nda yüzlerce yıldır çocukların uykularına katık olan masalları sözün ustalarından dinleyebilir, gölge oyunu odasında Hacivat ve Karagöz’ün eğlendirirken öğreten maceralarının içinde kendinizi bulabilirsiniz.
Dulkadiroğlu Belediyesi bu müze ile kentin unutulmaya yüz tutan somut olamayan kültürel değerlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere sunmayı amaçlamış. Bu kapsamda yöresel çocuk oyunlarının tanıtıldığı, bu oyunlarda kullanılan malzemelerin nasıl üretildiğinin uygulamalı gösterildiği atölye odası da müzede unutulmamış.
Profesyonel ses kayıt stüdyosunda ise şehrin türküleri, şiirleri, ağıtları, deyişleri, manileri, atasözleri kayıt altına alınarak muhafaza edilmeye çalışılmaktadır. Sizin de büyüklerinizden duyduğunuz, dinlediğiniz ve gelecek nesillere mutlaka aktarılmalı dediğiniz şehre dair kültür hazineleriniz varsa Dulkadiroğlu Belediyesi sizi stüdyoya davet ediyor. Zihninize kazınan hazineleri kayıt altına alıp gelecek nesillere aktarmak üzere ses kayıt stüdyosu herkese ücretsiz hizmet veriyor.
Müzenin yüksek taş duvarlarla çevrili avlusunda Kahramanmaraş’ı anlatan kitapların bulunduğu kütüphane olarak hizmet veren bölümde çayınızı yudumlarken soluklanabilirsiniz. Kütüphanenin ortasında yükselerek çatıyı delip geçen asırlık servi ağacının etrafında, kent kültürüne ilişkin kitapların sayfalarını çevirirken sizi sırada bekleyen şehir öyküsüne karar verebilirsiniz.
Ulaşım
Kültürel Miras Müzesi Kurtuluş Mahallesinde Demirciler Çarşısı başlangıcına yakın bir bölgede aracın girmediği bir sokakta yer almaktadır. Tematik Mutfak Müzesi ile sırt sırta olmasına rağmen girişleri farklı sokaktadır. Aracınızla şehir dışından geliyorsanız Trabzon veya Şeyhadil caddelerindeki yol kenarı otoparklarının tarihi çarşılara yakın doğu uçlarına bırakarak beş dakikalık yürüme ile müzeye ulaşabilirsiniz. Arasa veya borsa caddesindeki büyükşehir belediyesi kapalı otoparklarından da müzeye çok rahat şekilde yürüyebilirsiniz.
Müze her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyarete açık.
Kurtuluş Mahallesi 42012 Sk. No: 11
0344 212 4600
Dulkadiroğlu / Kahramanmaraş
Somut olmayan kültürel miras ile kültürel miras farklı şeylerdir. Müzenin adı Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi. Yazının içerisinde de somut olamayan yazmışsınız.
Somut kültürel miras, konaklar, paralar, resimler, eşyalar, kültürel sit alanları gibi etnografik bütün malzemeleri kapsarken, somut olmayan kültürel miras halk belleğini, kültürel belleği içerir. Yani Bir çarık somut kültürel miras iken, o çarığın nasıl yapılacağı, gelenekleri, yapılırken kullanılan kalıp sözler, yalnızca ona ait jargonlar, alet edevatları, onun süsleme tarzları, çarıkla ilgili atasözleri ve bu çarıkçılık geleneğinin kendisi somut olmayan kültürel mirasa girer. Düğün, ölüm, sünnet, halk inanışları, halk dansları, geleneksel meslekler, sözlü anlatılar(hikâye, destan, masal, efsane, ata sözleri, anı, memorat) gibi unsurların tamamı somut olmayan kültürel mirasın kapsamındadır.
O yüzden yanlış içerikleri düzeltir ve üzerine zaten ülkemizde hiç çalışma olmamasından dolayı kaybolan geleneklerimizi koruma altına alamazken somut olmayan kültürel mirası doğru tanıtırsak çok güzel olur Yusuf Bey.