Yöresel Lezzetler

Yürek Sodii Beyler! Ballı Mayam

Güncelleme: 29 Mayıs 2019

Buradan bal ahii beyler. Yürek sodii beyler. Bu mayam içilir beyler. Ballı Mayam.

Yaz aylarında Kahramanmaraş’ın tarihi çarşılarında gezerken uzaklardan böyle bir nida işitirseniz şaşırmayın. Bu ses sırtında dev bakır ibriği, elinde şıngırdayan tasları, belinde dizili bardakları ile meyan şerbetçisinin -Maraş’a has ismiyle ballı mayamcının- yakınlarda olduğunun habercisidir.

Binbir emekle hazırlanan, muhtelif hastalıklara şifanın yanında vücuttaki suyu muhafaza ederek terlemeyi azaltan ve susuzluğu gideren, ruha dinginlik bedene ferahlık veren yöresel mayam şerbeti Maraş sokaklarında hala eski özgün şekliyle satılır.

Şerbetçinin dilindeki, belki ilk duyuşta anlamadığınız ama her Maraşlının ezberlediği o büyülü sözleri, en az ballı mayam kadar tatlıdır.

Buradan bal akıyor beyler. Yürek soğutuyor beyler. Ballı Meyan…

Kahramanmaraş’ta yaz aylarında lokanta ve pastanelerde de bulmanız mümkün olsa da; mayamı, şerbetçinin ibriğinden içmenizi öneriyorum. Bu şekilde mayamın ibrikten bardağa uzanan görsel şölenini de kaçırmamış olursunuz.

Mayamcının sırtındaki ibriğin emziği koltuk altından öne doğru uzanır. Mayamcı bardağı doldururken öne doğru eğilir. Emziğin ucuna yaklaştırdığı bardakları dökülen mayamın hizasında aşağı yukarı ahenkle indirip kaldırır. Bardağa dolan mayamı köpürtür.

Sıcaklardan bunaldıysanız daha fazla beklemeyin. Tarihi kent merkezinde “Buradan bal ahii beyler. Yürek sodii beyler. Ballı mayam…” nidalarının peşine düşün.


Kapak Fotoğrafı: Mehmet Karaca

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir