Tosun’un Hanı
Güncelleme: 8 Aralık 2018
İnsanların iş, aş bulma gibi zorunluluklar nedeniyle seyahat ettiği günlerden kalma hanlardan bir tanesi Kahramanmaraş’ta hala hizmet veriyor. Demirciler Çarşısı’nın kuzey girişinde, Kültürel Miras Müzesi’ne ulaşan sokağın başında yer alan hanın yapılış tarihi herhangi bir kitabe ve arşiv kaydına ulaşılamadığı için kesin olarak bilinmemektedir. Mimari tarzı ve yapısal özelliklerinden hareketle hanın Osmanlı’nın son dönemlerine ait olduğu tahmin edilmektedir.
Han, merkezindeki avlunun etrafını çeviren iki katlı yığma yapıdan oluşuyor. Üst katta avluya bakan ön sofadan ulaşılan 8 adet oda bulunuyor. Avluyu çevreleyen zemin kat bölümleri ise ahır, samanlık ve diğer hizmet mekanları olarak inşa edilmiş.
Han olur da hancı olmaz mı? Kahramanmaraş’ın son hanını Mustafa Amca, nam-ı diğer Hancı Tosun işletiyor. Yaz aylarında çevre köylerden gelen mevsimlik işçilerin cüzi ücret karşılığında hanı hala kullandığını belirtiyor Hancı Tosun. Yolcuların kendi yataklarını yanlarında getirdiğini de ekliyor. Handa eskiye dair izler hala mevcut. Hanın giriş kapısının her iki yanında bulunan silindirik binek taşları, eski dönemlerin nal seslerini kulaklarınızda çınlatıyor.
Müşteri olmadığı zamanlarda da Hancı Tosun işinin başında, hanın avlusunda ve ahır bölümlerinde keçilerini yetiştiriyor. Gelip geçen ziyaretçilere kapısı ve hoş sohbeti her zaman açık.
Unutmayın! Şehirde otel için alternatif çok ancak hala işleyen han başka yerde yok.