Doğa

Su ile Gelen Sağlık: Zeytun Ilıcası

Güncelleme: 16 Eylül 2021

Takdir edersiniz ki çoğu zaman ürktüğümüz fay hatlarının içmeceler ve kaplıcalar gibi bazı güzel yanları da vardır. Ülkemizdeki fay hatlarının Kahramanmaraş’a bıraktığı hediyelerden bir tanesi Ilıca Kaplıcaları.

Şifalı Su

İçerisinde sizi bekleyen şifası, petrol artığı yağlar ve kükürt içeren 45ºC sıcaklığındaki sudur.  Suyun romatizma, cilt hastalıkları, solunum ve damar hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklar ve kadın hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa olumlu etki yaptığı bilinmektedir.

Türkiye’deki birçok kaplıca merkezlerinin aksine Ilıca’da konaklama ve kaplıca tesisleri birbirinden ayrıdır. Her bütçeye uygun otel ve pansiyonda konaklayan misafirler, kaplıca hizmetini ayrı tesislerde almak durumundadırlar.

Ilıca’da ikisi Belediye’ye, biri ise özel sektöre ait üç kaplıca tesisi bulunuyor. Belediye tesislerinden bir tanesinin işletmesi de özel sektör tarafından yapılmaktadır.

Tesislerde her bütçeye uygun sıcak kaplıca havuzları, şifanın yanında eğlenmek isteyenler için ılıtılmış kaplıca suyuyla dolu yüzme havuzları ve aqua-park, kendini özel hissetmek isteyenler için küvetler, jakuziler ve aile hamamları, buhar odası, Türk hamamı ve masaj hizmetleri bulunmaktadır.

Yarım saatten fazla kalmanız sağlığınız acısından uygun değildir yazısının asılı olduğu kaplıca havuzları ise kükürtlü suyun kemiklerinize kadar hissedileceği sıcaklıkta. Uzmanlar, günde en fazla iki kez olmak kaydıyla her biri yarım saati geçmeyen, hastalığına göre 10-20 arası banyo kürü önermektedirler.

Günlük Yaşam ve Alışveriş

Sabahın erken saatlerinde ezan sesi ile başlayan bir hayatın içine alır sizi Ilıca. Uyandığınızda bulunduğunuz pansiyon veya otelin kapılarında ‘süt aliğ misiniz?’  diyen kasaba halkının yoğun ilgisi ve yerli ürünleri ile karşılaşırsınız. Her sabah süt alır mısınız bilemem ama mevsimine göre karadut veya incir satan yerlileri geri çevirmemenizi tavsiye ederim. Hatta sabahları ilginizi çekmeyen tüm ürünler için kasaba da kurulan pazarları gezmeniz uykuya yeğlenecek seçenekleri görmenize neden olacaktır.

Erken başlayan gün, sıcacık pideleriyle kahvaltı yapacağınız; köy tereyağı ve balı ile renklenecek sofralarınızın öğle ve akşam öğünlerinde fırında pişen et yemekleri ile şenleneceği anlamına gelmektedir. Eti, sütü, balı, meyve ve sebzeleriyle ekonomisine can vereceğiniz kasabanın halkı sizlere samimi tebessümleri ile sık sık karşılık verecektir.

Kaplıcalardaki her kür sonrası çektiğiniz birkaç saatlik uykunun ardından kendinizi yenilenmiş olarak bulacaksınız ve ilk iş olarak uzunca bir caddeden oluşan çarşısına kendinizi atacaksınız Ilıca’nın. Işıl ışıl kaynaşmış dükkânlardan oluşan çarşıda yer yer el işleri tezgâhları ile karşılaşmanız mümkün. Oturup derin sohbetlere dalınacak çay ocakları, hediyelik eşya alınacak tuhafiyeleri, kıyafet, yeme-içme, fırın, oyun salonları, lunapark ve daha fazlası… Gezinti esnasında meşhur Maraş Dondurmasını tatmak içinse küçük oyunlarla eğlenmek zorunda kalacaksınız…

Doğa ile Başbaşa

Dört tarafı ormanlarla kaplı dağlarla çevrili Ilıca’da doğayla baş başasınız. Dilerseniz birkaç km mesafedeki mesire yerleri ve kır lokantalarında yemekleriniz ve kahvaltılarınızı yapabilirsiniz.

Yürüyüş, bisiklet ve dağcılık için birçok alternatif mevcut. İlin en yüksek ikinci noktası Berit Dağı’na Ilıca’dan tırmanabilir, buzul göllerini, mağaraları, tarihi dağ yollarını keşfedebilirsiniz. Performansınıza göre civar köylere bisiklet veya yürüyüş turları düzenleyebilirsiniz.

Menzelet Barajı ve Ali Kayası

Ilıca’nın 12 km batısında, Maraş yolu üzerinde bulunan turkuaz rengiyle Menzelet Barajı ve suyun üstünde metrelerce yükselen bölümü kadar suyun içerisine gömülen bölümüyle devasa boyutlara sahip Ali Kayası doğaseverleri bekliyor Ilıca’da.

Ilıca’dan doğuya uzanan köy yolları 15 km ilerdeki Ceyhan’ın romanlara konu olan Kısık Vadisi’ne kavuşturacaktır sizleri. Daraldıkça coşan ve gürlemesi artan Ceyhan, vadinin tabanını takip eden yer yer kayaların balkon gibi oyularak geçildiği eski Elbistan-Kahramanmaraş yolu, bahar sonu ve yaz başlarına kadar her yerden akan dere ve şelalelerle masalsı bir doğaya sahip Kısık Vadisi. Milyonlarca yıldır dağları aşındırarak akan Ceyhan’ın birçok vadisini barajlar doldursa da, beton duvarların henüz yutmadığı Kısık Vadisi’ni Ilıca’ya geldiyseniz eğer görmeden gitmeyin derim.

Geçmişin İzleri

Ancak gece sessizliğinde gürlemesini duyabileceğiniz, çarşının hemen güneyindeki dere yatağına, basamakları kullanarak tek tek inerseniz eğer; suyu kurumuş ve günümüzde kullanılmayan bir hamam göreceksiniz. Hamamın etrafında eski bir asma köprü ve terkedilmiş pansiyonlar yılların yaşanmışlıklarını yansıtan görüntüleri ile Ilıca’nın yoğunluğundan uzak bambaşka bir dünyaya çağıracak sizleri.

Buradan başlayan tarihi bir yolculuğa çıkalım o halde sizlerle. Maraş düşman işgalinden Kahramanca kurtulurken belli anılar büyük yaralar bırakmış her karış toprağında… Bu yaraların belki de en yoğun hissedildiği yerlerden bir tanesi Ilıca kaplıcalarının 5 km kuzeyinde bulunan tarihi Zeytun Kasabası. Bugünkü ismiyle Süleymanlı.

Adını o dönemlerin hüzünlü mücadelelerinden alan Kanlı Köprü, Kantarma Köprüsü, Elbistan Köprüsü yapılan onarımlarla orijinal hallerini pek fazla koruyamasalar da günümüze kadar ulaşabilmişler. Kasabanın girişinde sizi karşılayan üç gözlü devasa boyutlara sahip tarihi çeşme hala soğuk sularını yoldan geçenlere armağan ediyor. Zeytun’un yukarı bölümünde yer alan Kışla mahallesindeki şehitlik anıtı da Kurtuluş mücadelesinde kaybettiğimiz şehitlerin anısını yaşatmakta bu bölgede. O dönemlere şahit olmuş yaşlılara denk gelirseniz eğer dinledikleriniz bir hikâye olmaktan çıkıp sizi o günlere götürüyor.

Doğayı ve tarihi samimi bir ortamda yaşarken sağlık problemlerim için bir adım atmak istiyorum diyorsanız; Ilıca artık avuçlarınızda…


Nasıl Gidilir

Kahramanmaraş il merkezinden 66 km uzaklıkta Zeytun Kaplıcaları. Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun Suçatı mevkiinden 24 km içerde. Ilıca’ya gitmek için kıvrımlı yollar ve muhteşem doğaya eşlik etmeniz yeterli olacaktır. Yolun Suçatı’ndan sonraki 12 km’lik kısmı Suçatı ve Menzelet barajlarının muhteşem görseli ile sahil şeridini takip etmektedir.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Rana

Edebiyat seven Matematik Öğretmeni.

One thought on “Su ile Gelen Sağlık: Zeytun Ilıcası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir