KarşılaşmalarKültür-Sanat

Seyyah Söyleşileri: Gezginin Ayak İzleri

Güncelleme: 7 Ekim 2021

Maraş’ın anlatıldığı eski seyahatnamelere ilgim olduğunu biliyorsunuz. Bugün sizleri internet çağının seyyahları diyebileceğimiz, seyahat blog yazarlarından bir tanesi ile tanıştırmak istiyorum. İki yıl önce yolu Kahramanmaraş’tan geçen modern seyyah Gezginin Ayak İzleri anlatsın öyküsünü.

Maraş Avucumda: Dünyanın dört bir yanına uzanan bu ayak izleri kimin? Henüz tanımayanlar için kendinden ve bloğundan bahseder misin?

Gezginin Ayak İzleri Afrika’da

Gezginin Ayak İzleri: Ben Cüneyt Durhan. Gezginin Ayak İzleri blog yazarıyım. Yaklaşık beş yıldır gezmekte, son dört yıldır blog yazmaktayım. İş amaçlı başladığım geziler zamanla mutluluk duyduğum bir keyif haline geldi. İşimden istifa edip tamamen gezilere odaklanınca hobim aynı zamanda işime dönüştü. Öyle ki şimdi dünyanın farklı kıtalarındaki ülkelerin kültürlerini, tarihini, değerlerini, doğasını, insanlarını ve lezzetlerini deneyimleyerek bloğum ve sosyal medya aracılığıyla takipçilerimle paylaşıyorum. Aynı zamanda özellikle drone üzerine tanıtım videoları hazırlayarak gezilerime kaynak ve destek yaratıyorum. Bunlardan örnekler verirsem “Bir Kuşun Gözünden Türkiye” ve “So Much To Discover Kyrgyzstan” çalışmalarımdır.

Maraş Avucumda: Hangi Kuşun Gözünden? Drone’un Bir İsmi Vardı Galiba?

Gezginin Ayak İzleri: Hürkuş. Bizim oralarda (Trakya’da) kısaca Ürkuş deriz.

Maraş Avucumda: Seyyahlık neredeyse insanlık tarihiyle, seyahat yazarlığı da yazının tarihiyle yaşıt diyebiliriz. Binlerce yıl önceden günümüze ulaşan seyahatnameler var. Bloğunda okuyucuların bulacağı yeni şeyler nedir?

Gezginin Ayak İzleri: Keşfetme duygusu nesillerdir aktarılan çok özel bir duygudur. Öyle ki hiç tanımadığımız bir ülkeye gittiğimizde keşfetme duygusu harekete geçtiğinde mutluluğumuz katlanıyor. Bunu yaşayarak paylaşımlarımı seyahatseverlerle paylaşıyorum. Bloğumda bir şehrin görülmesi gereken tüm detaylı bilgilerine de ulaşabilirler, video kanalımda ülkeler için yaptığım tanıtım videolarına da. Seyahat ile ilgili edindiğim tüm deneyimleri ister lezzet olsun, ister antik kent olsun, ister doğa ya da şehir gezisi olsun detaylıca aktarmaya çalışıyorum.

Gezginin Ayak İzleri Maraş’ta

Maraş Avucumda: 2016 yılında onbir modern seyyahla birlikte Maraş’a geldiğini biliyoruz. Daha öncesinde Maraş’a yolun düşmüş müydü?

Gezginin Ayak İzleri: Maraş’a ilk gez bu gezi sayesinde geldim. Bu belki de benim ayıbımdı. Tarihi büyük, doğası güzel lezzetleriyle ünlü bu kenti atladığım için üzgünüm. Türkiye’yi iki kez gezmiş biri olarak neden atladığımı bugün bile anlamış değilim. Etrafındaki Adıyaman olsun Antep olsun gelmiş birisi olarak belki de bu şehirlerin gölgesinde kalmış olabilir diye düşünüyorum.

Maraş Avucumda: Gezerken yeni yerler, kültürler ve insanlarla karşılaşıyorsun. Sana Maraş’ı hatırlatan bir şeylere rastladın mı hiç? Dondurmacılar dışında elbette.

Gezginin Ayak İzleri: Tarhana desem gülmezsiniz herhalde? Dondurma gibi her hızla her yere yayıldığını görüyorum.

Maraş Avucumda: Maraş’ta unutmadığın çok şey vardır. Sende kalan Maraş izlerinden üç tanesi nedir?

Gezginin Ayak İzleri: Maraş çok keyif aldığım gezilerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle arkadaşım Yusuf sayesinde bu güzel şehirle bir bağım oldu hatta dostluklarımda. Kahramanmaraş’ın en çok hafızamda kalan değerleri öncelikle Menzelet Barajı, Kale içindeki Minyatür Kurtuluş Müzesi ve Maraş lezzetleri. Eli böğründe, tarhana, Remzi Usta‘nın kelle paçası hala dün gibi aklımda.

Maraş Avucumda: Cüneyt, bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz. Unutamadıklarını hatırlıyorsun demektir. Hatıraların ızdıraba dönüşmemesi için seni en kısa sürede yeniden şehrimize bekliyoruz.


Gezginin Ayak İzleri’nin Maraş seyahat notlarını bu bağlantıda okuyabilirsiniz.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir