AlışverişTarih

Saraçhane Çarşısı

Güncelleme: 2 Eylül 2018

Kitabesi bulunmayan çarşının, ulaşılabilen vakıf kayıtlarına göre 16. yy Osmanlı dönemi eseri olduğu tahmin ediliyor. Çarşının ismi kayıtlarda Sultan Çarşısı (Suk-i Sultani) olarak geçer. Saraç esnafının ilk yapılışından sonra zamanla bu çarşıda yoğunlaşması nedeniyle saraçhane ismiyle anılmıştır. Çarşı, Saraçhane Camii’nin etrafında kurulmuştur. Vakıf kayıtlarında belirtilen 72 dükkândan günümüze 54 tanesi ulaşmıştır. Bu dükkânların bir bölümü caminin altında yer almaktadır.¹

Motorlu Araçlarınn Keşfiyle Yokolan Bir Meslek

Saraçlar; biz, çekiç, pergel, makas, iğne, pense gibi aletleri kullanarak hamut, kedene, eğer, belleme, aşırtma, terki heybesi, at boncuğu, yular, kolon, beygir paldını gibi deriden hayvan koşum takımları ile  kemer, silah kılıfı, deri önlük, kemerlik, hasır işleme, sarka, cüzdan, heybe, kabza gibi ürünleri geleneksel yöntemlerle üretirler.

Günümüzde hayvanla yük taşımacılığı ve ulaşımın hayatımızdan çıkmış olmasından dolayı saraçlık unutulan meslekler arasında yerini almıştır. Bir zamanlar Osmanlı ordusuna koşum takımları üreten merkez niteliğinde olan çarşıda bugün birkaç saraç, mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Saraçhane Çarşısının büyük bölümünde  artık ayakkabıcılar, gıda satıcıları, konfeksiyoncular, fırın, kebapçı ve çaycılar yer almaktadır.

Kahramanmaraş gezinizi farklı bir şekilde başlatmak isterseniz burası tam size göre. Günlük taze köy ürünlerini bulabileceğiniz dükkânlardan dilediğiniz kahvaltılıkları seçip, fırından sıcacık ekmeğinizi alıp, caminin hemen güneyinde meydana bakan havuz başındaki taburelere oturup çayınızı yudumlayarak eşsiz bir kahvaltı keyfi yaşayabilirsiniz.

Cami Deri Kapı Ustası

Caminin doğu cephesine bakan küçük dükkanında oğlu ile birlikte cami deri kapıları yapan son usta Zafer Güzlek mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan bir tanesi. Haftasonları dükkanın önüne sererek nakış nakış işlediği dev deri kapılar ile sizi tarihte bir yolculuğa çıkarabilir Zafer Usta.

Çarşıdaki fırınlar, gezileri sırasında acıkanlar için de uygun bütçeyle yöresel tava ve kebapları çarşıdan ayrılmadan tatma fırsatı sunuyor.

¹Kahramanmaraş Beylik ve Osmanlı Dönemi Çarşıları, Kahramanmaraş Belediyesi, 2012


Nasıl Gidilir

Ulu Caminin güneyinde, Suk-i Maraş’ın batısında tarihi çarşılar bölgesinde merkezi bir konuma sahiptir.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir