Tarih

Sır İçinde Bir Eser: Körsulu Köprüsü

Güncelleme: 12 Mayıs 2020

Su Altında

1990 yılında su tutmaya başlayan ve o günden beri ürettiği elektrikle kocaman şehirlerimizi aydınlatan Sır Barajı, pek çok doğal ve kültürel varlığı da suları altında bırakarak karanlığa gömdü. Körsulu Köprüsü de bunlardan bir tanesi. Günümüzde barajın en sığ olduğu dönemlerde dahi ortaya çıkmamaktadır.

Baraj altında kalmadan önce sökülerek muhafaza altına alınan kitabesine göre Osmanlı döneminde 1743 yılında yapıldığı bilinmektedir.

Körsulu Köprüsü Kitabesi

Yapıldığı dönem itibariyle Ceyhan’ın batı(sağ) sahilinde uzanan Körsulu Deresi’ni geçmek için kullanılan tek köprüydü. Baraj altında kaldığı güne kadar yaya ulaşımına açıktı. Maraş’ı Andırın’a bağlayan yol üzerindeydi. Hemen yanına 1970’lerde yapılan ve kendisiyle birlikte sular altında kalan beton köprü ile aynı güzergahta o dönemler araç geçişleri sağlanıyordu. Günümüzde ulaşım eski köprünün yaklaşık 5 km yukarısında bulunan aynı isimli yeni karayolu köprüsüyle sağlanmaktadır.

Kahramanmaraş Körsulu Köprüsü'nün eski bir fotoğrafı
Körsulu Köprüsü

Kıyıları heyelana müsait dar bir vadide moloz taştan yapılmış olup, sivri kemerli tek bir açıklığa sahipti. Bu yönüyle Maraş’taki çok açıklıklı diğer köprülerin hiçbirine benzemez. Zeytun’daki hırçın dereler üzerindeki küçük köprüleri andırır. Günümüze ulaşan fotoğraflarına bakarak 5 m genişliğe, 12-14 m yüksekliğe, 30 m uzunluğa sahip olduğunu söyleyebilirim.

Bu meçhul köprü sıklıkla Körsulu Köprüsü ile karıştırılır.

Seyyahların Anılarında Körsulu Köprüsü

1879 yılında yayınladığı Asya Türkiye’sinde Yaşam isimli kitabında İngiliz seyyah E. J. Davis, Maraş’tan Adana’ya Ceyhan Vadisini takip ederek yol alırken geçtiği Körsulu Köprüsü’nü ve etrafındaki eşsiz doğayı uzun uzun anlatır. Bölgede vahşi bir kedi(muhtemelen vaşak) gördüğünü belirtir. Buraların kuş yönünden de çok zengin bir doğaya sahip olduğunu anlatır. Gördüğü kuşlar arasında arı kuşu, sarı asma kuşu, mavi alakarga ve kara tavuğu sayar.


Sır Barajı altında kalan diğer köprüleri merak ediyorsanız Gene Köprüsü ve Afşar Köprüsü yazılarına göz atabilirsiniz. Hamidiye Köprüsü‘ne ise Menzelet Barajı mezar oldu.

Körsulu Köprüsü Neredeydi

Baraj kurulmadan önce Körsulu Deresi’nin Ceyhan ile birleştiği suçatının 3 km yukarısında Yeniyapan ve Demrek köyleri arasında yer alırdı.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir