TarihTürkoğlu

Kılılı Danişment Köprüsü

Güncelleme: 15 Şubat 2023

Kılılı mahallesinin kuzeydoğusunda, Adana yoluna sadece 1000 metre mesafede, 16. yüzyıldan kalma bir köprü yer almaktadır. Bölgedeki tarımla uğraşanlar dışında pek az kişinin bildiği bu Osmanlı eseri sapasağlam ayakta iken 6 Şubat 2023 Maraş Depremi ile malesef yıkılmıştır.

Köprünün iki tarafına yıllar boyunca yapılan tarımsal dolgular ve özellikle batı ayakları üzerine yapılan karayolu nedeniyle salınım enerjisini ayaklardan dağıtamadığı ve tüm enerjinin ana açıklıktaki kemeri parçalayarak boşaldığını tahmin ediyorum.

Gavur Gölü’nden beslenip Aksu Çayı’na dökülen İmalı Deresi üzerinde kaba yontu ve moloz taşla yapılmış köprü, sivri kemerli 4 açıklığa sahiptir. Köprünün 71 m uzunluğu, 3 m genişliği, büyük kemerlerdeki 6 m yüksekliği,  bugün kurutulmuş Gavur Gölü nedeniyle cılız bir kanala dönüşmüş olan İmalı Deresi’nin, birkaç yüzyıl önce heybetli bir akarsu olduğunu göstermektedir adeta.

Kılılı Danişment Köprüsü

İsmini yakınında bulunduğu Danişment Höyük’ten alır. Yörede yaşayanlar Dalyan Köprüsü ismini de kullanırlar. Kitabesi günümüze ulaşmayan, belgelerde hakkında çok fazla bilgi olmayan köprünün dokusu ve bulunduğu güzergahtan hareketle 16. yy Osmanlı eseri olduğu tahmin ediliyor.

Derenin güney yakasında doğuya kıvrılan köprü, Taş Köprü gibi asimetrik bir forma sahiptir. Dümdüz ovada neden düz bir köprü yerine bu şekilde kıvrımlı bir köprü yapıldığını konunun uzmanları anlayabilir galiba.

Yakın zamana kadar trafiğe açık olup bölgedeki çiftçiler tarafından kullanıldığı anlaşılan köprü, çevresine açılan daha geniş beton köprülerden sonra yalnızlığa terk edilmiş durumda.

Yolunuz sonbaharın başında köprüye düşerse hemen dibinde yükselen sahipsiz olduğunu sandığım cevizin köprü üstüne uzanan dallarından birkaç meyvesini koparıp yolcu hakkı olarak tadına bakabilirsiniz. Ben şimdiye kadar Dalyan Köprüsü’nde bir Deli Dumrul’a rastlamadım.

Danişment Köprüsü Nerede

Maraş-Adana karayolu Kılılı ışıklardan doğuya dönerek (Maraş’tan çıkarken sola) köprüye ulaşabilirsiniz.

 

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir