Kahramanmaraş Havayolu Ulaşım Rehberi
Güncelleme: 3 Ağustos 2019
Havalimanı Tarihçesi
Kahramanmaraş’ın ilk sivil havalimanı 1996 yılında hizmete açılmıştır. Tek uçağın park yapabildiği apron (yolcuların biniş ve iniş sırasında uçağın park ettiği yer) ve tek bir büyük uçağa binecek yolcuya bile yetersiz kalan terminal binası nedeniyle Kahramanmaraş’ın havayolu ulaşımı ciddi bir sorun teşkil etmekteydi. Apronda bekleyen bir uçak varken bir başka uçak iniş yapamıyor, iki uçuş arasına yaklaşık 2 saatlik bir süre konmak zorunda kalıyordu. Şehirden kalkan uçakların zamanları çok ideal olamıyor, birbirine yakın zamanlarda Ankara-İstanbul gibi şehirlere uçuşlar düzenlenemiyordu. Haliyle dış hatlar da hiçbir zaman devreye girememişti. Durum böyle iken Kahramanmaraşlıların pek çoğu Gaziantep Havalimanını, Elbistan gibi kuzey ilçeler ise kendilerine daha yakın konumda, daha ideal saatlerde ve daha ucuz uçuşların bulunduğu Malatya Havaalanı’nı kullanmakdır yıllardan beri.
Yeni Terminal ve Apron
2019 yılında yeni terminal binası ve apron hizmete girmiş olup, aynı anda 5 uçağın yolcu indirme ve bindirme işlemleri yapılabilecek duruma gelmiştir. Dolayısıyla ardı ardına pistlere uçaklar iniş yapabilecektir.
Kahramanmaraş Havaalanı 20 Temmuz 2019 itibariyle daimi hudut kapısı ilan edildi. Demiryolu, Karayolu ve Denizyolu hudut kapısı bulunmayan ilimizde havalimanımız Kahramanmaraş’ın yolcular için oluşturulan aynı zaman da tek hudut kapısı olma özelliğine sahip artik.
Daha önceki yıllarda sadece diplomatik ve askeri yetkililer için geçici olarak hava hudut kapısı oluşturuluyordu. Istatistiklere göre 2018 yılında Kahramanmaraş Hava Hududundan 5 kişi giriş 2 kişi de çıkış yapmış.
Kahramanmaraş Hava Hudut Kapısı bu karardan sonra daimi olarak herkese hizmet verecek.
Uçuş Sayılarının Artması ve Dış Hatların Açılması Lazım
Dış hat direk uçuşların henüz başlamadığı Kahramanmaraş havaalanında atılan bu adım, aktarmalı olarak yurtdışına giden veya yurtdışından gelen yolcuların İstanbul ve Ankara gibi aktarma yaptıkları alanda bavul ve gümrük işlemi yapma zorunluluklarını ortadan kaldırmış bulunmaktadır. Bu sayede yurtdışından gelen yolcular artık tüm gümrük işlemlerini Kahramanmaraş’ta yapabilecek, aktarma havaalanında bavul tasımak ve gümrükten geçmek zorunda kalmayacaklar.
Daimi hudut kapısı, havalimanının fiziksel altyapısının iyileştirilmesinden sonra dış hat doğrudan uçuşların başlaması için gerekli olan süreçlerden bir tanesidir.
Kahramanmaraşlılar olarak bize düşen ise bu gelişmeyi başta gurbetçi yakınlarımıza ve iş yaptığımız yabancılara duyurmak ve dış hat uçuşlarını artık daha kolay şekilde Kahramanmaraş üzerinden gerceklestirebileceklerini anlatmak. Başta Gaziantep olmak üzere yakın sehirlere yönelen yolcuları Kahramanmaraş havalimanından uçmaya teşvik etmek.
Mevcut Uçuşlar
Kahramanmaraş Havalimanı’nda şu anda düzenli olarak üç firma Ankara ve İsatnbul’a uçuşlar gerçekleştirmektedir.
Firma Şehir | Sefer Açıklamaları |
THY İstanbul | İstanbul Havalimanı’na karşılıklı olarak Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günleri iki, diğer günler tek sefer düzenlenmektedir. |
ANADOLUJET Ankara | Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere beş gün karşılıklı Ankara Esenboğa Havalimanı’na seferi düzenlenmektedir. |
PEGASUS İstanbul | Haftanın her günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na tek sefer gerçekleştirilmektedir. |
Sosyal Donatı ve Hizmetler
Kahramanmaraş Havaalanı’nda bir restoran, bir ATM (Vakıfbank), açık otopark ve taksi hizmetleri mevcuttur.
Otopark
Kahramanmaraş Havalimanı’nda açık otopark bulunmaktadır. Saatlik ücreti 5 TL olan otoparkın günlük ücreti 18 TL’dir.
Toplu Ulaşım
Büyükşehir Belediyesi’nin Karacasu yönüne giden otobüslerini kullanarak havalimanı kavşağında inebilir ve on dakikalık yürüyüşle havalimanına ulaşabilirsiniz. Büyükşehir Belediyesi’nin Havalimanı uçuş saatlerine yakın şekilde kaldırdığı hattı mevcut ancak önceden arayıp rezervasyon yaptırılma ihtiyacı, rotasının belirsiz olması gibi sebeplerle bugüne kadar hiç kullanmadım. Taksi ile tarihi kent merkezinden havalimanına 30 TL’ye, şehrin en uzak köşesi olan üniversite ve adliye taraflarından ise 80 TL’ye pazarlıkla ulaşmanız mümkün.
Nostalji
Modern havaalanı kurulmadan önce bugünkü diş hastanesinin bulunduğu alanda pervaneli küçük uçakların inişine uygun bir havalimanı bulunurdu. Genellikle askeri, tarımsal ve özel günlerde paraşütle atlama gibi gösterilerde kullanılan bu havaalanında ticari uçuşlar hiçbir zaman olmamıştı.
Birinci dünya savaşı yıllarında muhtemelen bir Alman uçağının yer aldığı aşağıdaki fotoğraf ise Maraşlının yakından gördüğü ilk uçak olarak biliniyor. Üstüne de bu not düşülmüş zaten: Maraş’ta ilk tayyare .333 (1333/1917)
Elbistanlının gördüğü ilk tayyarenin 1922 yılındaki ilginç öyküsünü bu yazıdan okuyabilirsiniz. Görüntülü belgesi bulunmayan ilk tayyareden sonra 1937 yılında ikinci bir tayyare Elbistan Ovası’na acil iniş yapmıştır. Aşağıdaki fotoğraf Elbistanlının gördüğü ikinci uçağa aittir.