Bir Kitap: Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı
Güncelleme: 8 Mart 2022
- Yazar: Gülten Akın
- Yayın Yılı: 1972
- Yayınevi: TDK Yayınları
Arka Kapaktan
Gülten Akın, Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı’nda Ulusal Kurtuluş Savaşımızın bir bölümüne eğiliyor: Bir kentin direnişini, düşmana karşı koyuşunu ve utkusunun büyük bir coşkuyla dile getiriyor. TRT’nin 1971’de açtığı şiir ödülünü kazanan yapıtlardan biri olan Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı, Türk Kurtuluş Savaşı destanları arasında her zaman anılacaktır.”
Adamın su gibi akanıdır Maraşlı. Biberde çeltikte pamukta elleri. Sim işler, oyma yapar, edik diker gibidir. Sinsin oynar, halay çeker, diz kırar gibidir.
“Türk Şiirinin Annesi” ve “Ana Ozan” unvanlarıyla anılan Gülten Akın’ın Maraş Kurtuluş Mücadelesi’ni destan biçiminde anlattığı kitabı.l Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı, sadece Maraşlıların değil şiir sevdalısı herkesin kütüphanesinde yer alması gereken bir eser.
Hukuk fakültesi mezunu olan Gülten Akın, kaymakam olan eşiyle birlikte gittiği Anadolu’nun değişik şehirlerinde 1958 – 1972 yılları arasında öğretmenlik ve avukatlık yaptı. Genç yaşlardan itibaren meydana getirdiği eserlerle kadın şair olmaz anlayışını ortadan kaldıran Gülten Akın’ın eşiyle birlikte görev yaptığı illerden bir tanesi de Maraş’tı.
Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkarmıştır. Kahramanmaraş’ta görev yaptığı dönemde halkın vatan ve bağımsızlık sevgisini, TBMM henüz Maraş’a Kahramanlık ünvanı vermeden önce yazdığı bu kitapla destanlaştırmıştır.
Gülten Akın’ın bu kitabı dışındaki bazı şiirlerinde de Maraş’tan izler görürüz. Bunlardan bir tanesi de Eshab-ı Kehf’ten imgelerin bulunduğu Mernuş’un Türküsü isimi şiiridir.