Doğa

Döngel Mağaraları

Güncelleme: 18 Ağustos 2020

Yeşilgöz Obruğu’ndan çıkan su 6 km boyunca Tekir’in geniş düzlüğünde menderesler oluşturup akar. Düzlüğün sonunda Döngel Mağaraları içerisine süzülen çay, dev galerilerdeki şelalelerden akarak yaklaşık 100 metre aşağıya düşer. Düştüğü yerde bulunan her iki tarafı yüksek kayalıklarla çevrili 20 metre genişliğindeki vadi Maraş’ın en sık ziyaret edilen mesire alanlarından bir tanesidir.

Vadide sizi bu şelale karşılayacak

Maraş’ta Döngel Mağaraları denince ilk başta bu mesire alanı akla gelir. Çoğu ziyaretçi yukarıdaki mağaraları yakından görmekten ziyade Maraş’ın sıcağından kaçıp serin su kenarında mangal yellemek için gelir buraya. Mağaraların girişi mesire alanında yaklaşık 100 metre yukardadır. Meraklı olanları 15-20 dakikalık tırmanışla mağaraların ağzına ulaştıracak epeyce dik  bir patika var. Mağaranın içerisindeki dev galerileri, güvercin yuvalarını ve Döngel Köyü’nün eşsiz manzarasını görme fırsatı tırmanışa değecektir.  Mağara içerisinde çağlayan ve şelaleler oluşturarak akan çayı da ilkbahar ve kış aylarında temaşa etmek mümkün. Yaz aylarında şanslıysanız eğer yayla yolu üzerinde bulunan bu patikada keçi sürülerine denk gelebilirsiniz.

Maraş’ın En Sıradışı Yüzme Havuzu

Heyecan arayanlar yaz aylarında yukarıdaki mağaranın içine inebilir, derinlerdeki küçük gölcüklerde buz gibi suyun içerisinde sıradışı bir yüzme deneyimi yaşayabilir. Ben bu tecrübeyi 2015’ten beri her yaz yeniden yaşarım.

Döngel Mağaralarında Yüzmek

Mağaralara girerken çok dikkatli olunmalı. Kaymayan ayakkabılar kullanılmalı, yalnız inilmemeli. Unutulmaması gereken diğer bir husus ise ani su baskınları. Mesire alanının hemen karşısında bulunan HES’in mağaraların üst bölümünde regülatörü var. Yağışların azalıp, çayın normal debisinin HES’e yetmediği yaz aylarında mağaraya giren suyun büyük bölümü bu regülatörde biriktirilip aralıklarla HES’e yönlendiriliyor. Mağara içerisine girmek aslında bu sayede mümkün oluyor. HES’in böyle bir faydası olacağı hiç aklıma gelmezdi doğrusu.

Yağışların arttığı, tarımsal sulamanın az olduğu Ocak-Mayıs arasında çayın büyük bölümü mağara içine akıyor. Hatta bu aylarda HES’e ihtiyacından fazla su gelmesi durumunda herhangi bir uyarı yapılmadan regülatör tahliye edilip mağara içinde çok daha büyük su akıntısı meydana gelebiliyor. İlkbahar aylarında bu bölgede özellikle çayın üst bölümünde bulutsuz hava yarım saat içinde sağanağa dönüşebilmektedir. Bu nedenle ocak ayından mayıs ortasına kadar kesinlikle mağaranın ağzından içeriye adım atılmamalıdır.

Mağara önünden akan şelale

Malesef 2008 yılında bu anlattığım sebeplerden dolayı bir kişi bu mağara içerisinde yaşamını yitirdi. Bu olaya rağmen Kahramanmaraş’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan mesire alanında hala mağara girişlerinde böyle bir riske dikkat çeken uyarı levhası bulunmamaktadır.

Mayıs ortasından itibaren mağara ağzından aşağıya bakarak galeriler içerisinde su akıntısı olmadığı görülecektir. Galerin dibinde sızan suların oluşturduğu göller o vakit sizi bekliyor demektir. Her ihtimale karşı mağaraya ineceğinizi bölgedeki esnafa, HES yetkililerine bildirmenizde fayda olacaktır. Mağara içerisinde telefonların çekmediğini de unutmayın.

Döngel Mağaraları çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Mesire alanındaki vadiyi takip ederek de mağara içindeki galerilere ve diğer küçük göllere ulaşmanız mümkün. Yöre halkı bu göllere isimler bile vermiş. Köpüklüce, Keşiş’in Gölü ve Nur Gölü bunlardan birkaçı. Vadiyi takip ederken ulaşabileceğiniz bu göllerin bazılarına profesyonel tırmanış ekipmanlarınız olmadan girmenizin çok zor olduğunu belirtiyor yöre sakinleri. Açıkçası ben bugüne kadar vadiden Mağara içindeki göllerin hiçbirine girmedim.

Direkli Magarası

Döngel köyünün iki km doğusunda Yukarı Döngel isimli mezrasında Direkli Mağarası bulunur. Şehrimizin en eski insan yerleşim izlerine rastlanan bu mağarada yıllardır kazı çalışmaları devam eder. Ana tanrıça heykeli, kesici aletler gibi pek çok paleolitik dönem eserinin bulunduğu mağara ziyarete açık değil ama yaz aylarında kazı evine uğrayarak kazı ekibinden bilgi alabilir taş devrinin öykülerini dinleyebilirsiniz.

Kahramanmaraş'ta Direkli Mağarası'nda bulunan neolitik döneme tarihlenen Anadolu'da bulunmuş en eski ana tanrıça heykeli
Arkeoloji müzemizde Döngel eserleri

Döngel Kamp ve İzcilik Alanı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kamp ve izcilik alanı olan bölgeye ücretsiz girip çadırınızı kurabilirsiniz. Gaziantep ve Adana bölgesinden başta motorsiklet ve dağcılık kulüplerinin sıklıkla uğradığı bu kamp alanında ücretsiz otopark, tuvalet ve içme suyu vardır.

Seyyahlar Döngel’de…

Yaz aylarında köylü kadınlar çay, börek ve gözleme satışı yaparlar. Dilerseniz kiliminizi bir köşeye serebilir, dilerseniz 15 TL’ye (2017 Mayıs ayı için) çardak kiralayabilirsiniz. Kamp alanı ile Döngel Köyü arasındaki 1 km’lik yolda, ürün çeşitliliği bakımından şehirdeki marketleri aratmayacak bakkallar bulunmaktadır. Bakkalarda sıradan ihtiyaçların dışında Tekir Çayı’nın eşsiz alabalığı, dağ kekiği aromalı semaver çayı gibi sıradışı lezzetleri de tadabilirsiniz.

İlkbahar ve yaz aylarında geldiğiniz Döngel’den ayrılırken çilek başta olmak üzere taze sebze/meyve satın alabilirsiniz. Kış aylarında yolunuz düşerse eğer Maraş’ın en sulu ayvalarını burada bulacağınızı unutmayın.

Yürüyüş Rotaları

Bisiklet ve yürüyüş için uygun rotalar

Kamp alanındaki yaya köprüsünden karşıya geçtiğinizde HES’in dev borularını göreceksiniz. Boruların yanında yükselen 500-600  basamaklı merdivenler, sizi ilk başta yukarıda su toplanan gölete, tepeyi aştıktan sonra ise bölgenin en güzel köylerinden olan Kısık’a ulaştırır. Kısık’tan itibaren 4 mevsimi de ayrı güzel olan çayın kenarındaki asfalt köy yolunu takip ederek Yeşilgöz‘e ulaşabilirsiniz. Bu yol bisiklet sürmek için de çok idealdir.

Ulaşım

Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 45. km’sinde yolun sağında küçük bir baraj göreceksiniz. Bu barajı gördükten sonra ayağınızı gazdan çekin. Biraz ilerden sağa dönerek önce Döngel Köyü’ne, ardından Döngel Mağaraları’na ulaşabilirsiniz.

Facebook Yorumları
Tıkla. Paylaş. Destek Ol.

Yusuf Köleli

Şeyma'nın eşi, Bilal ve Barış'ın babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Küçük şehirleri severim. Tarih ve arkeolojiye meraklıyım. Maraş'ı yürüyerek, bisiklet üstünde, yamaç paraşütüyle ve yüzerek keşfetmeye çalışıyorum.

6 thoughts on “Döngel Mağaraları

  • Sargon of akad

    Hocam çalışmalarınız çok başarılı emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim

    Yanıtla
  • Mehmet Ali Gün

    Mangal yeri var mı

    Yanıtla
    • Kendi mangalınızı getirmelisiniz. Hazır mangal yeri yoktur.

      Yanıtla
  • güzel maraşımızın güzel yerlerini tanıttığınız için teşekkürler. bu yaz gideceğim

    Yanıtla
  • Burhan

    Döngele mağaralarına çıkmak için önce aracımızla otopark alanına girdik 15 TL karşılığında. İçeride meşhur döngel mağaralarına nasıl gideceğimizi sorduk. Ben eşim ve 9 ve 14 yaşlarında kızlarımızla birlikte. Bize bir bölge gösterdiler şuradan çıkın diye 15-20 dakika süreceğin söylediler ama yolun kaygan patika, olduğunu söyleyen olmadı tabi.. bir tane bile tabela yok. Rastgele çıkmaya çalıştık. Çocuklar yoruldu tabii. Yolda çamur su birikintileri. Kaygan. Git git yol bitmiyor. Tabela da yok arkada bir iki aile daha vardı. Hes borularının oraya kadar çıktık, ama daha fazla gidemedik. Bir tane tabela konulmaz mı oraya Allah tan korkun. Çocuklar korktu tabii. Issız bir yer. Sonra döngeli göremeden dönüp geri geldik. Boşuna döngel denilmemiş o bölgeye. Kim ilgileniyorsa o bölgeyle yetkililere sesleniyorum. Adam gibi düzgün bir uyarı levhaları yerleştirin oraya. Bizden sonra da gelenler bulamadan geri döndüler. Rezil olmak istiyorsanız gidebilirsiniz..

    Yanıtla
  • Hacı Mehmet Köse

    Kibristan geldik ailemle marasimizin tarihi yerlerini keşfetmek istedik.
    Girişte 40 TL park ücreti 150 TL çardak ücreti istediler.
    Sadece görüp çıkacağız dedik. Giremessiniz burası özel mülk dediler.
    Ve içeri almadılar. Devletin mağaraları ne zamandır halkın özel mülkü oldu anlamadım
    Ve hiç bir şekilde ne park fişi nede çardak faturası kesmiyorlar lanet olsun marasimizi böyle insanlar yüzünden.gezemiyoruz ayıptır terbiyesizlik tır amacım para vermemek değil yapılan yanlısı görmenizi istedim.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir